Ljubav i strast iznjedrila su četiri nova vrhunska vina provokativnih naziva vinarije Apolitico
Predstavljanje
novih vina berbe 2020. vinarije „Apolitico“ bivšega političara, ministra dvaju
resora regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i poljoprivrede, te potpredsjednika
Vlade Republike Hrvatske Tomislava Tolušića koji je ostavio politiku i otvorio
OPG te se potpuno posvetio vinskom poslu, održano je u „Vinskom Klubu“ u
Strojarskoj ulici u Zagrebu.
Spomenimo da je „Vinski
Klub“ osnovan prije godinu dana, u vrijeme korone, te je ubrzo postao poznato i
cijenjeno okupljalište hrvatskih vinara, vinski znalaca i zaljubljenika u dobru
kapljicu s namjerom promicanja kulture vina i izvornih hrvatskih vinskih sorti,
u sklopu kojega se nalazi vinoteka i kušaonica vina, a u vlasništvu je
sommeliera Tome Jakopovića i ugostitelja Mire Bareca. Također, tu se održavaju
i stručno vođene vinske radionice i škole ovisno o predznanju zainteresiranih
te ste svi pozvani da prisustvujete istima.
Prezentaciju vina,
uz vlasnika Tolušića, vodili su vrsna enologinja Ivana Nemet koja je iskustvo
izrade vrhunskih vina stjecala u vinarijama Feravino i PP Orahovica, a od
prošle godine obnaša funkciju ravnateljice Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici,
te sommelier i jedan od domaćina Tomo Jakopović.
Okupljenim vinskim
novinarima i znalcima, iskusnim ugostiteljima i sommelierima predstavljena su
vina zanimljivih i originalnih naziva Anđeo s greškom bijeli i crni, Maestoso i
Čaruga te šećer na kraju, u pravom smislu riječi, crno desertno vino Cuvèe od
prosušenoga grožđa.
„Apolitico“ vinarija
nalazi se u Rezovačkim vinogradima, u naselju Rezovac pokraj Virovitice.
Godišnje proizvedu 60 000 litara, u ponudi imaju 11 etiketa, a od sorti
graševinu, sauvignon blanc, chardonnay, rosé, svježi
chardonnay, dva desertna vina izrađena passito metodom: bijelo desertno vino od
graševine i crno desertno vino od kupaže crnih sorti (cabernet sauvignon, frankovka,
crni pinot) te nova vina: Čaruga kupaža cabernet sauvignona i merlota, Anđeo s
greškom bijeli (bijela amfora, 90% graševina i 10% chardonnay), Anđeo s greškom
crni (kupaža četiri crne sorte, amfora) i Maestoso (chardonnay sur lie). Podsjetimo
da su Apolitico Graševina i Apolitico Rosé osvojili brončanu medalju na
najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards 2021., a
Apolitico Sauvignon Blanc srebrnu medalju.
Tolušić je
istaknuo kako nije početnik u vinskom poslu, budući da je njegov pokojni otac
imao vinograde; u jednom selu pokraj Virovitice vinograd od oko 500 čokota, a zatim
na parceli na kojoj je izgradio današnju vinariju. Prisjetio se vremena kada je
kao „klinac“ dolazio kući iz izlazaka u jutarnjim satima, a otac bi ga par sati
kasnije budio za rad u vinogradu. Premda naporno u početku, kasnije je taj
posao prerastao u ljubav.
Nažalost, otac je
preminuo te nije dočekao realizaciju njihove zajedničke poslovne priče.
Uz Tolušića, u
obiteljskoj vinariji zaposlen je podrumar Miro, vlasnikova supruga Ana odrađuje
papirnati dio posla, a enologinja Ivana kreira vina dajući svakom svoj osobni
„touch“.
„Svako vino, svaku
boba grožđa, svaki kvasac, svako pretakanje, svako punjenje, svaki čep, borbu s
etiketama, odradio sam ja ili Miro ili Ivana. Ovo nije priča koju priča netko
drugi, pričaju je isključivo naše ruke, naši žuljevi, na to smo apsolutno i
maksimalno ponosni“, ističe vinar, te nastavlja: „Imamo oko 6000 hektara
vinograda zakupljenih u Kutjevu i tamo su bijele sorte, te u kooperaciji s
vinarijom Pinkert i vinarijom Kolar kupujemo njihovo grožđe u Baranji kada
govorimo o crnim sortama. Ove godine u travnju, trebali bi posaditi i vlastite
vinograde, malo manje od 10 hektara, a bile bi zastupljene sve sorte iz asortimana
plus još nekoliko drugih. Reducirani su prinosi grožđa, oko 1,5 kg po trsu, odlični
lokaliteti u Kutjevu i u Baranji...tržište reagira jako dobro kada govorimo o
svježim vinima, nadam se da će tako reagirati i kada ćemo govoriti o odležanim
vinima.“
Tomislav Tolušić, vlasnik vinarije Apolitico. |
Vinarija„Apolitico“ je moderna vinarija s modernom pričom, a ljubav i povezanost sa
svojim krajem pokušala je provući kroz zanimljive i intrigantne nazive novih
vina i etiketa za koje je zaslužna dizajn agencija „Octopus Ink.“ s crtežima
ilustratora Davora Schunka.
Naime, nazivi vina
Anđeo s greškom (bijeli i crni), Maestoso i Čaruga povezani su
Virovitičko-podravskom županijom ili s gradom Viroviticom. Frontmen grupe
„Vatra“ Ivan Dečak, čiji album nosi naziv „Anđeo s greškom“ i Tolušić iz iste su ulice, odrasli su zajedno, a taj su
naziv uzeli za vina iz amfore. Maestoso je nazvan prema najpoznatijem pastuhu
Maestoso Dido iz ergele lipicanaca grofa Jankovića u selu Cabuna nedaleko od Virovitice
iz 18. stoljeća. Čaruga, rođen u Općini Zdenci u Slavonskim Barama, prve je nepodopštine
napravio na području Virovitičko-podravske županije i nije bio oličenje
dobrote, stoga i ne čudi što ga karakteriziraju kao „razbojničko vino“.
Krenimo redom s
predstavljanjem ovih sjajnih vina za koja će se s pravom tražiti butelja više.
Sve je počelo 2019.
godine kada je Tomislav pozvao enologinju Ivanu i dao joj je slobodne ruke u
izradi vina. Ivana je istaknula kako vina nisu samo njena kreacija jer osoba,
koja minimalno triput dnevno po tim vinima „prčka i druži se s njima“ je upravo
vlasnik Tomislav. Prisjetila se prve dostave grožđa iz Kutjeva koju su čekali
cijeli dan i malih količina grožđa s kojima su u početku radili te velikog uzbuđenja
i zadovoljstva kojega su doživjeli na kraju kada su dobili odlično vino.
Osvrnula se i na amforu s kojom nisu imali iskustva, a zanimalo ih je kakav će
okus dati vinu.
Anđeo s greškom
bijeli (90% graševina i 10% chardonnay) bistro i sjajno vino koje je macerirano
s jednim dijelom masulja i fermentirano u amfori u trajanju od 20-ak dana,
nakon završene fermentacije i odrađenog prešanja vino je stavljeno na
odležavanje u hrastovu barrique bačvu na 12 mjeseci.
Čulo se da vinom
dominira voćnost, nema u sebi gorčinu, na nosu se osjeti kompleksnost i utjecaj
drveta, a po boji je vidljivo da je riječ o ozbiljnijem vinu.
O organoleptici
govorio je sommelier Jakopović, koji je konstatirao: „Sva su vina zanatski
savršeno napravljena, preciznost i čistoća prije svega u izazovnim stilskim
interpretacijama u izazovnim vinifikacijama. Mineralna svježina je jedna od glavnih
nositelja ovog vina koje ima dužinu, pamtljivost kao da mu najbolji dani tek
slijede.“
Proizveli su 3200
litara tj. oko cca 4000 butelja.
Napomenimo kako su
u svim vinifikacijama korištene bačve od hrasta, divlje trešnje i kestena iz našičke
bačvarije „Auric Barrels“, dok
ručno rađene amfore potječu iz Gruzije koja je kolijevka vinarstva.
Zatim nam je
predstavljeno bistro i kristalno vino Maestoso (100% chardonnay) izrađeno sur
lie metodom i fermentacijom odrađenom u hrastovim bačvama. Ovim kompleksnim i
kremoznim vinom dominira miris orašida, voćne arome i miris maslaca.
Na slici s lijeva na desno: Tomo Jakopović, Tomislav Tolušić i Ivana Nemet. |
„Vina iz bačve imaju neku posebnu draž jer dajete dio svoje energije tom vinu, bačva je na stalku koji se može okretati, a vi ju na početku svaki dan okrećete, stavljate svoju ruku i energiju i imam osjećaj da vino to osjeti. Vino vrati sve, svu ljubav…“, naglasila je Nemet.
„Duboka boja
sugerira da je pristup bio ozbiljan, kremozno, maslačno i podatno vino,
dugačko, pamtljivo, miris dima ne smeta ali ga se osjeti, pridonosi ukupnoj
kompleksnosti i slojevitosti aroma, a u gutljaju se osjeća nevjerojatna slast“,
nadovezao se Jakopović.
Anđeo s greškom
crni kupaža je četiri sorte cabernet
sauvignona, merlota, frankovke i cabernet franca. Četiri amfore od 1100-1200
litara su korištene za proizvodnju vina, a nakon što su maceracije i
fermentacije završile, napravljen je blend koji je opet vraćen u amforu.
„Sva vina su mi
izrazito draga od ovih pet koje ćete kušati, a s ovim sam najsretniji jer je
bilo puno nedoumica i sumnji. Ovo je kupaža četiri sorte, nemamo puno crnih
vina iz amfore“, ponosno govori Tolušić, ističući kako su amfore rađene od
gline koja je porozna i kroz koju ulazi zrak, obogaćujući okuse i mirise vina.
Svoja opažanja
kazao je i Jakopović: „Mekano, izričajno, tanini su popeglani dovedeni su da
nema otpora na jeziku prema nepcu…svako vino priča svoju priču.“, a Ivana je
nadodala: „Drago mi je ako prepoznajete potpis u svim bocama“.
Predstavljeno je bistro
vino rubinsko crvene boje Čaruga (50% cabernet sauvignon i 50% merlot) za koje
je vinar rekao da je „razbojničko vino koje je ozbiljno, drsko, bezobrazno te ima karakter“.
Istovremeno s alkoholnom fermentacijom provodila se malolaktična fermentacija,
a tijekom procesa maceracije i fermentacije odrađivao se delastage. Vrenje i
njegovanje provodi se u bačvama od hrasta i kestena, s time da kesten ima 30%
više tanina od hrasta. Tomo je rekao da vino ima pikantnost i odlike bordoških
sorti s izraženom voćnom aromom crnog i crvenog voća, dok ga je Ivana nazvala
„vinom s potpisom, s dozom bahatosti i divljaštva u sebi“.
Vino iznenađenja
koje smo kušali bilo je crno desertno vino kojega nema više u prodaji, a niti u
vinariji – Cuvée od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% crnog pinota.
Grožđe se suši u
tri sušare po uzoru na talijansku passito metodu 15-ak dana na 36-38 stupnjeva,
od tone grožđa dobije se oko 500 kila sušenoga grožđa, a šećeri se udvostručuju
u postupku sušenja.
Nakon prezentacije
svakog pojedinog vina uslijedila su pitanja i komentari prisutnih, a ugodni
vinski razgovori vođeni su i nakon same prezentacije.
Jedva čekamo reakcije na ova nova vina, a da ne ostane sve na lijepoj priči uputite se u vinariju „Apolitico“ i sami se uvjerite iz prve ruke u sve ovdje napisano.
Autor fotografija: Nikola Zoko
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com