GASTRONOMSKO-KULTURNA PONUDA OBITELJI KARLIĆ
Foto: Nikola Zoko |
Mala ali vesela skupina novinara otisnula se na put u istraživanje prelijepe Istre, točnije u Buzet i njegovu okolicu, u organizaciji diWine projecta i TZ Grada Buzeta.
U sklopu press
putovanja posjetili smo gospođu Radmilu Karlić iz Karlić tartufa-GIR, jer po
čemu je Istra poznata ako ne po slasnoj i skupocjenoj namirnici, bijelom i
crnom tartufu, koji je svoje stanište pronašao u Motovunskoj šumi, iako je
jedno od najizdašnijih nalazišta bilo na dnu jezera Butoniga.
Naime, obiteljska
tradicija započela je 1966. godine s gospodinom Ivanom Rašpolićem.
Naša ljubazna
domaćica je od svoje desete godine života upijala sve tajne i čari potrage za
tartufima od svojega oca Ivana, majke Danice i strica Lucijana. Strast s
godinama nije jenjavala te je svoju ljubav za tartufima prenijela na svoga
supruga Gorana 1994. godine, kasnije i na svoju djecu te je pod tvrtkom „GIR“
(Goran i Radmila) nastavila dugogodišnju obiteljsku tradiciju „lova na
tartufe“.
Naravno, uz pomoć
12 pasa koji su nas razigrano dočekali u svome obitavalištu.
Na početku
ponuđeni smo, kako drugčije nego medicom, biskom i teraninom s okusom tartufa
uz zanimljivu priču o obitelji i početcima tartufarstva.
Obitelj Karlić
otvorila je i Eko muzej „Kuća tartufa“ posvećen tartufima i tartufarima sa
stalnim izložbenim postavom u kojem se osim priča o tartufu i odgovarajuće
literature, mogu pronaći i stari tartufarski rekviziti, a posjetitelji osim
vizualnog dojma, mogu se prepustiti i onom auditivnom i olfaktivnom.
Foto: Nikola Zoko |
Muzej osim gastronomskog, turističkog i kulturnog značaja, pridonosi i očuvanju materijalne i nematerijalne baštine promovirajući Buzet kao grad tartufa.
Izašala sam
oduševljena i svakako ću se vratiti opet, a nadam se da sam i vas
zainteresirala za istraživanje.
Napomenimo da na
svom imanju imaju otvorenu trgovinu s raznim proizvodima od bijelog i crnog
tartufa, a organiziraju i lov na tartufe kroz jedinstvenu adrenalinsku turu i
priču o tartufu, tradiciji lova i psima tartufarima.
Gospođa Karlić nas
je ugostila u novootvorenom restoranu priredivši nam plate s raznim sirevima s
tartufom i suhomesnatim proizvodima naravno također od tartufa, kao i kanapeiće
s raznim namazima od tartufa, kojega nazivaju „Mozartom među gljivama“.
Foto: Nikola Zoko |
Uslijedila je ukusna fritaja s crnim tartufom i „šećer na kraju“ u pravom smislu riječi, izvrsne i preukusne fritule poslužene s bijelim namazom Truffella blanc (spoj bijele čokolade, šampanjca i prvoklasnih tartufa) i crnim namazom Truffella noir (tamna belgijska čokolada u kombinaciji s istarskim tartufom).
Foto: Nikola Zoko |
Uz sve navedeno ponuđeni smo i izvrsnim domaćim vinom koje se savršeno sljubilo s gastronomskom ponudom naše srdačne domaćice.
Spomenute namaze, razne
prehrambene proizvode od tartufa, kao i tartufe na komade možete pronaći i
kupiti u njihovoj trgovini i web shopu, a nema čega nema.
Moglo bi se još
puno toga napisati o tartufima, divnoj Istri i obitelji Karlić, i dok se ne
otisnete na put u istraživanje skrivenih kutaka i područja lijepoga našeg
poluotoka, sladite se više nego savršenim fritulama gospođe Karlić koja je s
nama podijelila tajne recepta.
FRITULE
– recept by Radmila Karlić
2 jaja
5 žlica šećera (+
vanilija šećer)
400 ml običnog
jogurta
380 g brašna
1 vrećica praška
za pecivo
Stavite sve
sastojke u zdjelu i miješajte ih minutu s običnom žlicom, ne s mikserom. Uzmite
čistu žlicu, zagrabite mješavinu i lagano spustite u vruće ulje uz pomoć prsta.
Po želji namažite
ih namazima od tartufa.
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com