LITTERARII VINA ODUŠEVILA WOWice

Za bijeg od svakodnevnog stresa i gradske užurbanosti ne morate daleko otići, dovoljno se zaputiti na pola sata vožnje automobilom u predivan zelinski kraj i osjetiti svu raskoš koju vam pruža to podneblje. 

Općepoznato je da je zelinski kraj poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vrhunskih vina, a zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima toga kraja i upravo je to idealna destinacija za posjetiti vinske podrume zelinskih vinara.

Na predivan sunčani dan, mala ali vesela ekipa WOWica, članica udruge Žene i vino, koja broji već cijelo desetljeće svoga uspješnog djelovanja, zaputila se u taj divan kraj u posjet kuriji Nespeš i vinariji Litterarii, kako bi se opustila i uživala, osim u predivnom pogledu na vinograd, tako i u srdačnim i uslužnim domaćinima te njihovim  izvrsnim  vinima proizvedenim od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa.



Organizatorica Maja Kuzmanović, ovlaštena arhitektica, uz neizostavnu asistenciju akademske slikarice Vlaste Pirnat, upriličila je predivan izlet za pamćenje, u Hrvatsko prigorje na obronke istočnog dijela Medvednice, jer svi znamo da se tradicija uživanja u hrani i vinu razvija još od davnina i da je to odličan način za punjenje baterija, osvješćivanje vrijednosti onoga što imamo te stjecanje novih iskustva i proširivanje vidika.

Po dolasku dočekali su nas ljubazni domaćini, vlasnici bračni partneri Goran i Irena Hanžek, kao i direktor prodaje Marin Rimac.

Zadivio nas je kako vanjski tako i unutarnji prostor i uređenje kurije Nespeš. Iako postoji prostor za službena i formalnija vinska kušanja i sastanke, bile smo smještene u intimniji prostor za prijatelje. A kako i ne bi kad se vlasnici već dobro poznaju s nekim članicama, a s nekima su i dijelili studentske brige i radosti.



Gazda Goran je dobro poznato ime u vinskom svijetu. Naime, ovaj Zagrepčanin iz profesorske obitelji ostvario je zapaženu karijeru u vinskom i turističkom poslovanju.

Bio je predsjednik Uprave Badela, predsjednik Uprave Istraturista, predsjednik Uprave Cluba Adriatic, direktor s vlasničkim udjelom u Meneghetti vinima...

Podsjetimo kako je Badel krajem 1980-tih od lokalnog poljoprivrednog kombinata preuzeo vinograde u sklopu kurije Nespeš ali bezuspješno te je na kraju i odustao. Hanžekov plan da restaurira i oživi kuriju za Badel nije uspio, a Badel je zadnju berbu s Nespeša proizveo 2014. godine.

Kraj je poznat po brežuljcima prožetima kurijama, dvorcima i kapelicama, u kojima je nekad obitavalo plemstvo koje je dolazilo u to podneblje na uživanje i opuštanje.

U kuriji Nespeš izgrađenoj 1794. godine smještena je vinarija Litterarii. Proizvodnja vina nikad nije prestala niti kada je kurija nakon II. svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu. 

Na latinskom jeziku litterarii znači osnovna škola.

Na donjoj etaži nalazi se blagovaonica, kušaonica s barom i kaminom i soba za poslovne sastanke, dok na gornjoj etaži, prvom katu, gdje su nekad bile učionice, Hanžek planira napraviti vinsko-poslovno-edukacijski centar  u kojem bi se održavale razne eno i gastro edukacije i vinske akademije s predavačima iz inozemstva.

Također, na prostoru u blizini kurije i vinograda želja mu je izgraditi nekoliko apartmanskih kućica za smještaj gostiju.

Mali ali složan tim, uz supružnike i direktora prodaje, čine Matea Hanžek CEO i marketing, enolozi Željko Andabaka i Tomislav Drempetić, vinogradar Ivica Sušec za kojega kažu kako „zna ime svakog pojedinog trsa“ i Stjepan Jurčec zadužen za projektiranje i razvoj.

Imanje je rasprostranjeno na 10 ha, od čega vinogradi zauzimaju polovinu zemljišta. Položaj vinograda je na južnim padinama Medvednice na nadmorskim visinama od 190 do 220 metara. Zasađeni su 1989. godine sortama chardonnay, silvanac zeleni, rizling rajnski i sauvignon bijeli.



Kušale smo svježa vina proizvedena od spomenutih sorti berbe 2020. i bile smo više nego oduševljene pitkošću, bogatim voćnim aromama, kao i punoćom mirisa i okusa karakterističnim za pojedinu sortu.

Povela se i priča o sljubljivanju pojedine hrane s određenim vinom, a gazdarica Irena uz Tomislava pazila je da nam ne „fali ni ptičjeg mlijeka“, kao i da nam ne ponestane slasnih, slanih zalogaja koji su se savršeno sljubili s kušanim vinima.

Nakon čistog hedonističkog prepuštanja vinskim čarima uz povijesnu priču o kuriji, Goran nas je odveo do vinskog podruma starog koliko i kurija ali opremljenog najsuvremenijom opremom u kojemu 40 000 litara vina odležava u inox bačvama i drvenim bačvama, francuskog i američkog hrasta talijanskog proizvođača Garbellotto. Kušale smo silvanac zeleni iz 2021., koji će još 3 mjeseca odležavati u inox bačvama.

Što je veća površina manji je utjecaj drveta na vino, istaknuo je Hanžek, objašnjavajući kako u maloj bačvi odležava merlot i cabernet koji će izaći na tržište 2025.-2026. godine.

Pjenušac Litterarii Gaudeamus izrađen od rizlinga rajnskog klasičnom metodom fermentacije u boci trebao bi izaći na tržište krajem iduće godine, a kojemu se posebno veselim i s nestrpljenjem očekujem kušati rezultat vrijednih ruku djelo.

Također, izradili su rakiju od traminca koju nemaju za prodaju već samo za osobne potrebe i prijatelje.

Nakon podrumskog istraživanja prošetale smo dijelom vinograda s kojega se pruža predivan pogled na okolicu i vinograde drugih vinara.

I za kraj ali ne i manje važno, WOWice su obogaćene i novom članicom Irenom Hanžek, kojoj ovim putem čestitam i želim puno lijepih i veselih trenutaka u zajedničkom druženju.



Spokoj, uživanje i apsolutno prepuštanje u božanskoj kapljici vinarije Litterarii svih nas je oraspoložilo i pobudilo želju za ponovnim dolaskom i uživanjem u kvalitetnim vinima naših Hanžeka jer kako glasi ona poznata „život je prekratak da bismo pili loše vino“.

Živjeli!

********************

Tekst: autorica bloga

Fotografije: privatne fotografije WOWica


Primjedbe

Priče koje volite čitati...