U srcu Rijeke održan 5. međunarodni eno-gastro festival WineRi
Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio nam se WineRi, Međunarodni eno-gastro festival. Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije.
Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir,
ali i glazba i odlična atmosfera - sve to je čekalo posjetitelje proteklog
vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci.
Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka
organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama "Promocija" i "aha marketing".
U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je
posjetila i grupa novinara iz Zagreba, ali prije odlaska na festival
organiziran je obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u
Primorskoj konobi.
Mnogi su više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju najljepšim dijelovima grada.
Tarsatica - Rimsko
naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se
spominje 180. godine prije Krista.
Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj
i treći grad po veličini u Hrvatskoj.
2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica
kulture.
Zanimljivost je da su prve novine tiskane na
talijanskom jeziku “Notizie del giorno” izlazile u Rijeci, a na Trsatu je
Laval Nugent otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.
Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih
ljepota i bogate povijesti, to je Reka - kako je zovu lokalni stanovnici.
Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale
su se morske delicije.
Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a
namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele
ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.
Na festivalu WineRi se moglo kušati više od 250
vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji
između ostalog mogli kušati trojišćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne
treba zanemarini ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju,
graševinu... To pokazuje koliko je regija bogata autohtonim sortama.
- Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka
ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan
interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je
što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači
koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku
najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima
na podršci – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.
PR
Fotografije: Ivana Čutura
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com