SRPANJSKE INSPIRACIJE PROŽETE HUMOROM I SMIJEHOM KAO UNIVERZALNIM LIJEKOM

 

Zagrebačka ljetna scena itekako može biti zabavna i atraktivna, a da je to tako pokazale su diplomirana kineziologinja, autorica i osnivačica „Sport Educe“ Anita Vukušić Crevar te glazbenica i moderatorica, diplomirana dizajnerica Jana Fabijanić, organiziravši i održavši još jedno inspirativno druženje za pamćenje.

Da su Inspiracije postale pravi hit znaju već i ptice na grani, stoga ni ne čudi brojna posjećenost ovoga društveno-kulturnoga događanja koje broji svoje 36. izdanje.

Naime, ovaj cool event nam svaki put donosi interesantne panelistice i paneliste sa zanimljivim i edukativnim pričama iz privatnog ali i poslovnog života na atraktivnim lokacijama glavnoga grada Lijepe Naše. Uz navedeno, bonus Inspiracija je i to što se možete opustiti, zabaviti, socijalno umrežiti, upoznati razne ljude i „napuniti“ pozitivnom energijom.

Na vanjskoj terasi restorana Arigata, u samom srcu glavnoga grada u Berislavićevoj ulici bilo je više nego živo i nadahnjujuće.

Mirisi i okusi Dalekoga istoka, točnije Japana osjećali su se nadaleko, dok smo pažljivo slušali vlasnika restorana Soichira Minamija i voditelja Sašu Radoša koji su nam zaželjevši dobrodošlicu prezentirali tradicionalna japanska jela, dijelom poznata domaćoj publici, pripremljena specijalno za ovu inspirativnu večer.

Mogli smo kušati zdrava jela na bazi ribe, mesa, tofua, poput salate od lososa, gyoza s mesom, tuna tartara, sushija, te sladolada od vanilije i zelenoga čaja. Što reći nego da je to bila prava rapsodija za nepce, dušu i tijelo.

Da gosti ne bi ostali žedni ove sparne srpanjske večeri pobrinuli su se partneri događanja – Freixenet sa svojim pjenušcem, crnim vinom Freixenet Chianti i bijelim vinom Freixenet Pinot Grigio, zatim Gin Sul s Thomas Henry tonicima i Al Kaprone s voćnim rakijama i likerima, dok se za slane sirne zalogajčiće pobrinuo Dukat.

Novitete u svijetu gina prezentirala je junior brand menagerica artisan gina pod nazivom GIN SUL“ Borna Linarić. Naime riječ je o pitkom osvježavajućem ginu koji se proizvodi u maloj destileriji u Hamburgu, a više od 17 začina i sastojaka za izradu ovoga gina, poput ručno ubranih naranči i limuna potrebnih za maceraciju, dolazi s portugalskog OPG-a iz pokrajine Algarve.

Gin Sul destilat miješa se s hladnom i negaziranom vodom iz pokrajine Lüneburg Heath i puni se u boce od bijele gline kako bi se očuvala kvaliteta. Od začina spomenut ćemo bobice smreke, ružmarin, lavandu, papar, cimet, eterično ulje bušina...više nego dovoljno da kušate ovo piće koje će oduševiti i najizbirljivija nepca. Nas je osvojilo, red je na vama!

Kako pravilno održavati oralnu higijenu i sačuvati zdravlje zuba i usne šupljine, objasnila nam je stomatologinja Ivana Rešetar Brezak koja se nastavila baviti obiteljskim poslom u suvremeno uređenom i vrhunski opremljenom Dental studiju Rešetar Brezak.

Dental studio, sponzor događanja, već 30 godina djeluje na području Zagreba u Boškovićevoj ulici br. 7 prateći trendove pri uljepšavanju osmjeha pa tako u ponudi imaju uslugu smile design. Riječ je o usluzi u kojoj klijentima prikažu željeni osmjeh u digitalnoj animaciji. Osim stomatoloških usluga, imaju i anti-aging usluge – dermapen, skinbooster, botoks, hijaluronske filere, mezoterapiju i kemijske pilinge.

Iako su u početku ovakve estetske zahvate isključivo obavljali dermatolozi i estetski kirurzi, danas doktori dentalne medicine svakodnevno osim zuba uljepšavaju i lica. Vještina i mirnoća ruku te iskustvo stomatologa u promatranju estetike lica i uljepšavanju osmjeha daje još ljepši i bolji rezultat, naglasila je dr. Rešetar Brezak.

Svojom zanimljivom i inspirativnom pričom nasmijala nas je i opustila panelistica Inpiracija, svestrana Marina Orsag, prva ženska stand up komičarka u Hrvatskoj, jedna od prvih stand up komičara na ovim područjima, osnivačica stand up scene, direktorica, voditeljica programa i ugostiteljica Comedy Cluba „Studio Smijeha“ te direktorica, producentica i organizatorica agencije „Studio Smijeha d.o.o.“.

Zagrepčanka je nakon završene srednje ekonomske škole, radila u pravom smislu riječi sve i svašta, kao spremačica u bolnici Jordanovac, konobarica u kafiću, voditeljica butika, babysitterica u New Yorku pa sve do office managerice u Deloitte-u.

Pohađala je radionice stand up komedije kod dramskih umjetnika Slavice Knežević i Marka Torjanca. Odlučno je rekla „NE“ sigurnom poslu i plaći i krenula putem svojih snova, želja i ljubavi, u nešto što još u Hrvatskoj nije postojalo, u stand up komediju, u stvaranje povijesti.

Pokrenula je večeri otvorenog mikrofona tj. mogao se prijaviti svatko sa svojim autorskim tekstom i natjecati se. Postavila je pravilo da komičari pišu 7 minuta novog teksta svaki mjesec, dok „profesionalci“ moraju pisati 15 minuta novih tekstova svaki mjesec. To niti jedna scena na svijetu nije radila i po tome je Hrvatska postala jedinstvena.

Drago joj je kada posjetitelji njezinih predstava, uz zdrav humor i smijeh, mijenjaju mišljenja, predrasude i podižu svijest. Predstavom „Kaj Bre?!“ to najčešće i najbolje radi, a zadovoljstvo je preplavi kada vidi i osjeti na licu mjesta kako mijenja mišljenja.

Iza Marine je 17 godina iskustva u stand up komediji, preko 3500 nastupa - klupskih, kazališnih, festivalskih, regionalnih i svjetskih. U Hrvatskoj skoro nema mjesta u kojem nije nastupala od Špičkovine do Belog Manastira, a brojni su i nastupi izvan Lijepe Naše, što na hrvatskome, a što na engleskom jeziku.

Tijekom 15 godina voditeljskih angažmana vodila je skoro sve stand up comedy showove/predstave s 3 do 5 komičara/ki, skoro sve „open mic“ večeri, te preko 300 različitih događaja, kulturnih, sportskih i poslovnih na hrvatskom i engleskom jeziku.

U improviziranim nastupima tzv. „improv comedy“ ima 6 godina iskustva i preko 200 nastupa, dok u stand up mentoriranju, produkciji i organizaciji ima 16 godina iskustva. Kroz redovne radionice, večeri otvorenog mikrofona, vođenje i usmjeravanje, obučila je i osposobila 24 ostvarena komičara/ke koji redovito nastupaju po Hrvatskoj i šire. Osmislila je i režirala sve tematske stand up showove/predstave Studija Smijeha (preko 30 showova/predstava, a šest njenih devedesetominutnih sama je i napisala). Aktivno je sudjelovala u kreiranju i režiji emisije „Klub smijeha“ za RTL i „Comedy Klasik Show“ za Klasik TV, a radila je i copywrite za razne kampanje i reklame (Karlovačko, Podravka, Iverpan, itd.).

Gostovala je u raznim TV emisijama, poput showova „Zvijezde pjevaju“ i „“Tvoje lice zvuči poznato“, 2017. godine u KD Vatroslav Lisinski imala je vrlo uspješan i prihvaćen TEDx Talk Smjehotresom do pozitive, dok je 2019. vodila TEDx Kotor na engleskom jeziku.

Osvojila je nagrade i titule: Adria Comedy Awards Skopje – Najdobar ženski Adria stand up komičar 2013., LENT Festival Maribor 2014. – prva nagrada publike 2014., pobjednica je za Kontinentalnu Europu i Rusiju i jedna od top 10 komičara/ki svijeta u sklopu Jokenation natjecanja u Montreauxu 2015. i Europski heroj humora u Amsterdamu 2018. (za predstave „Kaj Bre?!“, „Šarenu ovcu obitelji“ te stvaranje scene u Hrvatskoj i pomaganje stvaranja scene u BiH i Srbiji).

Također, aktivistica je za ženska prava, za prava LGBT osoba te otvoreno govori o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Nakon ovakvog impresivnog životopisa, vjerujemo joj kada kaže da su joj najbolja publika žene u 40-tim godinama života pa nadalje jer „razumiju šale i baš ih briga što će tko misliti o tome kojim se šalama smiju.“

Osvrnula se i na to koliko je teško biti žena u stand up komediji. Naime, tijekom nastupa kada muški kolege ubace pokoju psovku to se smatra u redu, dok kada to isto učini žena izražavajući stav i kritiku to se ne smatra u redu. Iznijela je stav o crnom humoru, kako se nosi s negativnim komentarima te je naglasila važnost svakodnevnog „vježbanja smisla za humor treniranjem mozga“ kroz smišljanje novih šaljivih i zabavnih tekstova.

Komedija nema granice, na oštrouman način spaja ljude univerzalnim jezikom: pametnim humorom i smijehom kao lijekom, zaključila je naša iskrena i „bez dlake na jeziku“, vesela i spontana panelistica Marina.

Prisutni su izvlačili papiriće s intrigantnim pitanjima iz staklene teglice koje je za inspirativnu gošću, ali i za ostale pripremila moderatorica Jana. To je unijelo dozu promišljanja i treniranja sivih ćelijica izazvavši dozu smijeha, kao i dozu preispitivanja svojih stavova i misli.

U razigranom tonu izvlačila se tombola, a za nagrade i poklon bonove sretnim dobitnicima pobrinuli su se LENS centar za mršavljenje i antiaging i Dental studio Rešetar Brezak, a Marina Orsag je poklonila 4x2 karte za svoje predstave.

Što reći nego da jedva čekamo novo inspirativno druženje nakon zasluženog ljetnog odmora...živi, veseli i zdravi bili!

Piše: autorica bloga

Foto: Mario Pavlović

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...