STRAST, LJUBAV I TRADICIJA U VINIMA KOS ODUŠEVILA WOWice

Mala ali vesela skupina članica udruge WOW (Women on Wine - Žene i vino) s radošću se odazvala pozivu poznatoga i priznatog vinara Željka Kosa i najstarijeg sina Karla koji polako ali sigurno preuzima vodstvo vinarije, i posjetila njihovo uređeno gospodarstvo s prostranom i modernom obiteljskom kućom, savršeno uređenim travnjakom, dječjim igralištem, kućicom za ptice te znatiželjnim i razigranim psom Lokijem, vjernim obiteljskim prijateljem.

Na pola sata udaljenom od Zagreba u predivnom zelenom zelinskom kraju u pitoresknom, brežuljkastom selu Hrnjanec smještenom na Zelinskoj vinskoj cesti nalazi se „OPG Karlo Kos“ u Ulici Stjepana Domjanića br. 8 na kojem su WOWice srdačno i toplo dočekane od domaćina; vinara Željka, njegove majke na čijem se licu ocrtavao ponos na uspjehe svojih najmilijih, zatim supruge Anite, sina Karla i kćerke Helene, studentice Agronomskoga fakulteta. Kosovi imaju još jednog sina kojega je poslovni i životni put odveo na druge staze ali i nadalje kada je potrebno pomaže u obiteljskom poslu.

Naši ljubazni domaćini uveli su nas u predivno uređenu kušaonicu s drvenim elementima i kaminom na kojem su poredane butelje s etiketama koje su se s vremenom mijenjale kao svojevrsni podsjetnik na teške početke, ali i uspjehe koji su doveli do vinarije koju poznajemo dan danas. Na zidovima su obješene brojne uokvirene domaće i međunarodne nagrade i priznanja za njihova strukom, ali i pukom prepoznata kvalitetna vina, stoga da članice udruge WOW u organizaciji autorice ovoga teksta nisu došle u ovaj divan kraj, zasigurno bi ostale uskraćene za poseban doživljaj uživanja u Kosovim sjajnim vinima.


Budući da je bio vrući ljetni dan osvježenje smo pronašle u pjenušcu Anita brut kojim je Željko iskazao počast svojoj supruzi nazvavši ga njezinim imenom. Pjenušavo vino izrađeno je klasičnom metodom od tri sorte: chardonnay, kraljevina i rizling.

Uz slasne slane zalogaje koje su nam pripremile Anitine vrijedne ruke s puno ljubavi, uvjerile smo se iz prve ruke da nema do Kosovih domaćih proizvoda, kao i onih s OPG-ova zelinskoga kraja. Šarenilo stola sačinjavali su preukusni suhomesnati proizvodi, izvrsni sirevi i savršeni namazi od bučinih koštica, gorušice i jabuka te karameliziranoga luka, zatim jaja pripremljenih u panko mrvicama s kremom od žumanjaka, ma prava gurmanska rapsodija. Anita bravo, sve pohvale!

Uz sve navedeno članice Udruge kušale su Kraljevinu 2021. kvalitetno bijelo, kiselkasto suho vino izrađeno od autohtone sorte kraljevine zelenkasto žute boje i Pinot crni rosé 2021. izrađeno od sorte pinot crni, blagog i ugodnog mirisa, nježnih voćnih aroma poput maline, idealno za proljetno i ljetno uživanje.

Oduševljene WOWice sa zanimanjem su slušale priču o povijesti vinarije ispričanu od Željka i Karla koji je diplomirao na zagrebačkom Agronomskom fakultetu na studiju vinogradarstva i vinarstva i dodatno se usavršavao u vinarijama diljem Sjeverne Amerike.

Naime, priča počinje pretkom Jurom Kosom rođenim 1872. godine, zatim Željkovim djedom Tomom i ocem Mirkom Kosom, vrsnim vinogradarima i podrumarima koji su na Željka prenijeli tradiciju ali i ljubav ove obitelji. 

Dakle, 1990. godine Željko Kos je s ocem Mirkom započeo s punjenjem vina u vlastite boce-butelje s vlastitom etiketom kada je na snagu stupio zakon kojim je to propisano jer su se do tada vina prodavala u rinfuzi. Od tada obitelj Kos ulaže u moderan podrum, strojeve i uređaje kako bi proizvodila što kvalitetnija vina za zahtjevno tržište.

Godinu dana kasnije krenuli su s proizvodnjom kraljevine koja je sačinjavala 90% tadašnjih vinograda i rajnskoga rizlinga, a budući da su prodavali vlastiti proizvod trudili su se da bude što kvalitetniji i bolji.

Ispričali su nam i anegdotu koja iako je u početku izgledala kao podvala, na kraju se uspostavila kao sreća. Željkov otac je htio posaditi graševinu, a umjesto graševine dobio je rajnski rizling. Ne znajući koje je to vino, dio je izdvojio i kada ih je posjetio poznati hrvatski enolog pok. Gerhard Schubert otkrio im je o kojoj je sorti riječ. Za berbu 1992. i 1993. rajnskoga rizlinga osvojili su srebrnu medalju na međunarodnom natjecanju u Ljubljani. Kasnije su proizvodili vino od sorte chardonnay, od 1998. godine proizvode vino od pinota crnog, a dvije godine kasnije započinju s proizvodnjom pjenušaca.

Na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu u Zelinskom vinogorju, obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte pretežito zasađene na položajima Jakopovca i Košutke: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot i autohtonu kraljevinu, a izrađuje pjenušce Anita i Rosula.

Nismo mogle ne primjetiti izgradnju novoga podruma s druge strane ceste, koji će djelomično biti ukopan i u kojega će se preseliti kompletna proizvodnja. U podrumu koji sad koriste bit će skladište i prostor za odležavanje pjenušaca. Jedva čekamo ponovno doći kada radovi završe.

Odlazak do obližnjeg vinograda na istočnoj strani u kojem se nalazi ruralna kuća za odmor Kosovih funkcionalno opremljena s drvenim elementima, pokazao se kao pun pogodak.

WOWice su uživale u predivnom pogledu na vinograd i breskvu vinogradarku, zelenilu koje odmara oči i um uz vjetrić koji je pirkao, kušajući osvježavajuće ružičasto pjenušavo vino Rosula brut proizvedeno klasičnom metodom od pinota noira, fine arome i skladnog okusa s 12 % alkohola i aromatizirano pitko, snažno i zaokruženo vino Kerner 2021. žutozelenkaste boje, nastalo križanjem rajnskoga rizlinga s crnom sortom trollinger posebno je oduševilo članice koje su tražile gutljaj više.



Kakav bi to bio posjet WOWica vinariji da nismo obišle i vinski podrum u kojem vina odležavaju u inox i drvenim bačvama od slavonskoga i talijanskog hrasta, kroz kojega nas je proveo Karlo s vjernim psom Lokijem koji se umiljavao i znatiželjno pratio gošće.



U podrumu smo vidjele staru bačvu iz 1906. godine s inicijalima „JK“ koja nije više u funkciji ali je ostavljena kao podsjetnik na prethodnike koji su svojim radom i trudom utrli put vinariji kakvu poznajemo danas.

Nastavili smo ugodno druženje uz Rajnski rizling 2020.  vrhunsko suho do polusuho vino žutozelenkaste boje osvježavajućega okusa i Pinot noir 2018. kvalitetno suho vino rubinsko crvene boje, začinskih i dimnih nota uz kojega nam je Anita poslužila domaće torteline punjene sirom poviše kojih je naribala sir i posula tostirane bademe.

Spomenut ćemo da su butelje opremljene novim i modernijim etiketama na kojima se uz naziv vina i berbu nalazi i ptica kos (nije potrebno objašnjavati zašto), a podsjetit ćemo da je za dizajn starih etiketa „Studio Cuculić“ osvojio nagradu „Red Dot“ 2009. godine.

Što reći nego da je to bila rapsodija za dušu, tijelo, um i nepce, a kako se povratak bližio kraju tema je bilo pregršt ali poći se moralo.

Hvala dragoj obitelji Kos na lijepo provedenom danu i nesebičnom gostoprimstvu članica udruge WOW sa željom da i nadalje proizvode vrhunska kvalitetna vina za koja su osvojili brojne nagrade i priznanja.


Poučeni starom poslovicom „Od vina još nitko nije umro, a u vodi su se utopili mnogi“, nazdravite tu i tamo čašicom dobroga vina poput Kosovog, koje grije, nadahnjuje i ispunjava osjećajem ugode. Do idućeg susreta čin, čin!

Tekst i fotografije: autorica bloga

 

 

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...