7. FESTIVAL ADVENTSKIH I BOŽIĆNIH PJESAMA U ZAGREBU I ADVENT POD LANTERNOM U ZAGREBU

Foto: Press

Udruga za kulturu Musica Nota i ove godine organizira dva vrijedna kulturna događanja tijekom Adventa u Zagrebu, 7. Festival adventskih i božićnih pjesama i Advent pod lanternom, koji se realiziraju zahvaljujući potpori Turističke zajednice grada Zagreba.

7. FESTIVAL ADVENTSKIH I BOŽIĆNIH PJESAMA U ZAGREBU

Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu postao je već tradicionalno kulturno događanje  koje nas u vrijeme adventa ili došašća daruje nadahnutim izvedbama adventsko-božićnih pjesama.

Nakon tri godine Festival se ponovno vraća u zatvorene prostore te nam je zadovoljstvo najaviti suradnju s Grkokatoličkom konkatedralom sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu u kojoj će se održati četiri od osam koncerata Festivala, i to svaku subotu do Badnjaka. To je po prvi puta da ova značajna vjerska, kulturna i povijesna institucija otvara svoja vrata Adventu u Zagrebu.

Festival će koncertima klasične, klapske i pučke glazbe pružiti raznolik i bogat program prelijepih pjesama i napjeva iz hrvatske i svjetske glazbene riznice.  Svaki koncert će biti poseban umjetnički i duhovni doživljaj, od kojih posebno izdvajamo:

Zahvaljujući Oratorijskom zboru Crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” i Zagrebačkom omladinskom komornom orkestru pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača, imat ćemo priliku uživati u odi radosti posvećenoj Djevici Mariji i izvedbi djela Johna Ruttera Magnificat! Klapa Cesarice izvest će koncert Ditiću malom hodite, kojim će ujedno najaviti najnoviji nosač zvuka istoimenog naziva. Koncert Duhovni susret u glazbi pružit će nam jedinstven doživljaj grkokatoličke i rimokatoličke glazbene tradicije koja se stoljećima njeguje na području Hrvatske, u izvedbi Ćirilometodovog kora, Ženskog vokalnog sastava Harmonija disonance i Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić”…

Za sve koji će u šetnji uživati u ozračju Adventa u Zagrebu pripremili smo i koncerte na otvorenom, na terasi Kavane Lav kod Kamenitih vrata u izvedbi Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“ i Gospodentić singersa.

7. Festival adventskih i božićnih pjesama se otvara u subotu, 3. prosinca u 19 sati u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda s koncertkom Cmreki v snegu spiju u izvedbi Vedrane Zrnić, mezzosopran, i Tamare Perc, gitara, a gošća koncerta je violinistica Ruta Bobić. Detaljan program Festivala donosimo u privitku.

Dođite i budite s nama u ljepoti glazbe i radosti Božića!


Foto: Press

Advent pod lanternom pružit će poseban doživljaj Božića, spoj svjetla i božićnih pjesama, a sve pod okriljem lanterni.

Paljenje plinskih lanterni na Gornjem Gradu tijekom Adventa u Zagrebu prožeto je posebnom čarolijom, najljepšim adventskim i božićnim pjesmama iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. Pridružite se nažigačima i u pjevanoj šetnji doživite ovu tradiciju koja je posebna za grad Zagreb.

PROGRAM

Svaku srijedu, četvrtak i petak do Božiča s početkom u 16.30 sati, i polaskom od Kule Lotršćak, preko Vranyczanyeve poljane (park Belle IV.) do parka Grič.

Vrijeme trajanja pjevane šetnje je 30 minuta.

Jeste li znali?

  • Zagreb je jedan od rijetkih gradova u svijetu koji ima plinsku rasvjetu u kontinuitetu od 31. listopada 1863. godine.
  • Nažigači koji svaku večer pale i svako jutro gase plinske lampe, postoje samo u Zagrebu.
  • Nažigači pri jednom obilasku plinskih lanterni pješače oko četiri kilometra.

Advent pod lanternom ostvaruje se u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba, Gradske plinare i Udruge za kulturu Musica Nota.



Primjedbe

Priče koje volite čitati...