ADVENT U ETNOGRAFSKOM MUZEJU – IZLOŽBA KINČ NIJE KIČ

Foto: Press

Izložba "Kinč nije kič" u Etnografskom muzeju od 29. studenoga 2022. do 7. siječnja 2023. godine.

Naša svakodnevica obilježena je označavanjem prijelaznih trenutaka tijekom godine koje prepoznajemo i slavimo kao blagdane. Pritom se dojam nepromjenjivosti stvara redovitim ponavljanjem kalendara svetkovina i običaja te njegovim prenošenjem s generacije na generaciju. U velikoj grupi zimskih običaja posebno se izdvajaju oni božićno-novogodišnji, s prepoznatljivim elementom kićenja zelenila. 

Uz danas najraširenije božićno drvce, na području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, ali i šire, primjerice, u Sloveniji i Austriji, nekoć je omiljen bio i tradicijski ukras izrađen od zelenih grana poznat pod lokalnim nazivima kinč ili cimer. Obično se postavljao iznad stola ili u kutu sobe, pričvršćen o strop. Izrađivao se od prepletenih zimzelenih grana i drugog zelenila te ukrašavao nakitom izrađenim od šarenog papira, najčešće ružama i lancima, jabukama božićnicama, pozlaćenim ili posrebrenim orasima, ukrasima izrađenim od slame, svilenim bombonima i keksima – istim onima koji su se koristili za ukrašavanje božićnog drvca. 

Kinč  je i lokalni naziv za sav kod kuće izrađen, uglavnom papirnati tradicijski nakit, pa izložbu Kinč nije kič prate radionice njegove izrade u suradnji s Udrugom Ivana Perkovca iz Šenkovca te Kulturno-umjetničkom udrugom „Magda i Luisa“ iz Mađareva koje aktivno njeguju ovo umijeće.

Autorice stručne koncepcije: Danijela Križanec-Beganović, Tea Rittig Šiško

Likovno oblikovanje i vizualni identitet: Studio Bilić_Müller 


Primjedbe

Priče koje volite čitati...