Novi aduti obiteljske vinarije Barun
Foto: Vina Barun |
Pjenušac iz stogodišnjeg vinograda i još tri asa
Zlatne je boje, na granici sa starim zlatom. Mirisom dominira zrela marelica, a prvi gutljaj podsjeća na najfiniju krušku. Potom se osjete vinogradarska breskva i sočna jabuka pa korica kruha te prekrasni nježni tanini koji iznimno dugo miluju usta. Gust je, gotovo uljnat, lijeno se ljulja u čaši i prepun je sitnih mjehurića. To je pjenušac 100+ Pas dosage 2018. koji je obiteljska vinarija Barun iz Krašića predstavila u najvišem zagrebačkom ugostiteljskom prostoru Rooftop Lateralu zajedno s crvenim pjenušcem Perle noir od crnog pinota, svojim prvim chardonnayom Seugneurom 2019. te zrelim mirnim crnim pinotom Cardinalom 2016.
Pjenušac
100+ naziv je dobio zato što je od grožđa iz vinograda Gorice nedaleko od
Krašića koji je stariji od 100 godina. Prema nekadašnjim je običajima u njemu
više od 10 sorata, među kojima su štajerska belina, graševina, kraljevina,
muškat bijeli, muškat žuti, plavec žuti, plemenka… Mara i Josip Barundić su, na
prijedlog prijatelja Ivana Dropuljića, direktora Festivala Vino.com, te vinskih
kritičara i ocjenjivača Željka Suhadolnika i Ive Kozarčanina, odlučili
izdvojiti grožđe s tih 400-tinjak trsova i napraviti posebno vino.
Berba
je bila 24. kolovoza 2018., a 11 mjeseci potom baznim su vinom napunili 252
magnum boce (litra i pol) u kojima je pokrenuta druga fermentacija. Pjenušac je
u magnumima sazrijevao na finom talogu do listopada 2022. Pri degoržiranju i
pripremi za tržište nisu mu dodavali ekspedicijski liker kojim se reguliraju
arome i slatkoća pa pjenušac nosi oznaku “pas dosage” i sasvim je suh. Na
prezentaciji u Rooftop Lateralu odlično je popratio carpaccio od žumberačke
losos pastrve mariniran u limeti i crvenom papru.
Mara
i Josip Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom, predstavili su i Seigneur
2019., prvi chardonnay iz njihova vinograda na položaju Kremenica. Grožđe je
macerirano dva tjedna, a vino nakon fermentacije dvije godine njegovano na
finom talogu čime se u njemu razviju složenije arome i jedinstvena punoća.
Napunili su 2500 butelja ovog vina uz koje su posluženi carpaccio od kozica s
kaparima i cvijetom soli te rižoto sa škampima.
Treći
novi adut vinarije Barun je Perle noir, crveni pjenušac od crnog pinota iz
berbe 2017. Maceracija i fermentacija grožđa trajale su 50 dana, odnjegovan je
150 dana na finom talogu u bačvi i potom je pokrenuta druga fermentacija u boci
u kojoj je na finom talogu proveo još 50 mjeseci. Pjenušac je dovoljno svjež za
vratinu na roštilju, dovoljno snažan za nježno pečen steak i dovoljno fin za
kolač od crne čokolade s borovnicama i čilijem, a zahvaljujući finim taninima
ovom je prilikom bio dobro društvo i tatarskom bifteku.
Poker novih vina “zaokružen” je Cardinalom 2016., crnim pinotom iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom sa hrenom.
Cijela
je prezentacija tako poslužila i kao svojevrsni enogastro putokaz za
predstojeće blagdane, a lijepu je večer posebno začinila i glasovita
violončelistica Ana Rucner. Odsvirala je temu iz Carmine burane Carla Orfa te
Odu radosti Ludwiga van Bethovena toliko strasno da joj je prvi put u karijeri
puknula struna na gudalu. Zbog toga je na kraju ovog vinskog putovanja
prekrasno otpjevala romsku himnu Đelem, đelem.
Vina
Barun tako su zaokružila broj etiketa na 10. Dosad su, podsjetimo, imali tri
pjenušca, Elegance od manzonija, muškatni i slađi Amoureux te Le Rosé od crnog
pinota, kao i tri mirna vina: Graševinu, Manzoni i Marquiz od crnog
pinota.
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com