OTVORENJE 7. FESTIVALA ADVENTSKIH I BOŽIĆNIH PJESAMA U ZAGREBU

Foto: Press

7. Festival će koncertima klasične, klapske i pučke glazbe pružiti raznolik i bogat program prelijepih pjesama i napjeva iz hrvatske i svjetske glazbene riznice. 

Otvorenje je u subotu, 3. prosinca u 19 sati u Grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda s koncertom Cmreki v snegu spiju u izvedbi Vedrane Zrnić, mezzosopran, i Tamare Perc, gitara, a gošća koncerta je violinistica Ruta Bobić.

Vedrana i Tamara duo su koji djeluje već nekoliko godina, iznjedrio se iz klape Cesarice koje je Vedrana dugogodišnja članica, a Tamara suradnica. Počeci suradnje vezani su uz obostranu naklonost i sličan senzibilitet za međimurske napjeve. Programom koncerta obuhvatile su neke od najljepših tradicionalnih pjesama iz Hrvatske i svijeta, dotaknule su se i američkog gospela, a izvest će i duhovne skladbe iz klasičnog repertoara renomiranih skladatelja. Većinu pjesama same glazbenice su obradile i prilagodile duetu, a u nekoliko skladbi pridružit će im se za ovu prigodu i posebna gošća, mlada violinistica Ruta Bobić.

Kao poseban poklon publici na otvorenju Festivala, nakon koncerta moći će posjetiti Sakralni muzej Grkokatoličkog sjemeništa koji se nalazi iznad crkve, a sadrži niz iznimno vrijednih sakralnih predmeta, uključujući i sliku Žumberačke Bogorodice koju su Uskoci 1530. godine ponijeli kao svoju najveću svetinju iz Dalmacije u Žumberak.

Festival se održava u organizaciji Udruge za kulturu Musica Notu, a uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatskog društva skladatelja.

Primjedbe

Priče koje volite čitati...