Za međimursku "Vinsku shpitzu" tražila se karta više
Ovogodišnji ciklus regionalnih vinskih kušaonica u zagrebačkom diWine Baru započeo je u subotu, 28. siječnja. Tom je prilikom Zagreb posjetilo šest međimurskih vinara koji su brojnoj publici predstavili svoja, svake godine sve bolja, vina. Najveću pažnju izazvali su autohtoni pušipeli, ali bilo je tu i sjajnih pjenušaca, sauvignona i muškata, koje je bio još veći užitak pijuckati uz gitarsku jazz pratnju za koju se pobrinuo virtuoz Darko Gulić Gula.
Direktor Turističke zajednice Međimurja, Rudi Grula, prisutnim je predstavnicima medija ukratko predstavio projekt ekomuzeja Međimurje malo, koji prati svjetske trendove kada je riječ o suvremenoj muzeologiji. „Muzeji 'zatvoreni' u zgradama služili su struci, no donosili su vrlo malo koristi lokalnoj zajednici. Suvremena muzeologija nastoji povijest u svakodnevni život lokalnog stanovništva. Na takav način štiti se i promovira kulturna i prirodna baština, podiže svijest lokalne zajednice o njenom značaju te se razvija održivi turizam.“ – istaknuo je Grula.
Kroz atraktivne multimedijalne i
holističke interpretacije na izvornim lokalitetima mogu se doživjeti autentične
priče o burnoj povijesti Međimurja, bogatstvu etnografske nematerijalne
kulture, tajnama arheološkog blaga, očuvanom prirodnom krajoliku, starim
zanatima, sakralnoj baštini, legendama i narodnoj predaji, industrijskoj
baštini, životu i djelu dr.
Rudolfa Steinera, a neizostavni dio kulturne baštine čini i
enogastronomija, koja kroz dugu tradiciju vinarstva i autohtona jela igra
itekako važnu ulogu u suvremenom turizmu. Na kraju izlaganja Grula je istaknuo
kako je Međimurje ozbiljan kandidat za dobivanje standarda „Green Destination“, svojevrsnog
Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma te da se međimurski vinari sve
više okreću prema ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji.
Da su međimurski vinari ozbiljno shvatili zadatak očuvanja
vinogradarske i vinarske tradicije, najbolje pokazuju njihova sve bolja i bolja
vina, koja mahom osvajaju svjetska priznanja, ali i sustavni i kontinuirani
razvoj međimurskog vinskog brenda – pušipela. Nakon prepoznatljive vinske boce
koja je tržištu predstavljena 2018., pušipel je krajem 2022. godine dobio i
svoju čašu, nastalu po uzoru na mađarsku čašu za furmint. U diWine Baru
spomenutu su čašu predstavili vinar Robert Horvat i g. Ivan Goričanec,
kreativni direktor agencije Reci DA! koja sa
međimurskim vinarima surađuje od samih početaka na kreiranju jedinstvenog brend
identiteta.
U nastavku večeri, gosti su imali priliku uživati u
degustaciji vina šest međimurskih vinarija, koje povezuje ljubav prema
pušipelu, ali od kojih svaka njeguje svoje specifičnosti i priča drugačiju vinsku
priču. Vinarija Kerman vinarija je koju
vode žene, stoga se i u njihovim vinima osjeti taj posebni „ženski dodir“.
Dizajn njihovih etiketa inspiriran je međimurskom baštinom i prirodom mjesta
Sv. Urban. Među brojnim vinskim naslovima ističe se suhi pjenušac od žutog
muškata koji nosi naziv Puca (što po međimurski znači djevojka). U vinariji se
rukovode filozofijom da je vino sastavni dio društvene kulture te da ima moć i
najobičniji dan učiniti posebnim.
Vina Horvat, pod vodstvom samozatajnog i marljivog
Roberta Horvata, vinarija je koja je u posljednjih nekoliko godina napravila
možda i najveći iskorak u kvaliteti vina, o čemu svjedoče brojne osvojene
nagrade. Iako su ogromnu pažnju posvetili kvaliteti pušipela, pažnju prisutnih
vinoljubaca privukla je etiketa „279 Graševina barique“ iz kasne berbe 2018. Brojka
279 upućuje na broj dana proteklih od rezidbe do berbe, kao i na vrijeme
dozrijevanja u barriqueu koje je trajalo – pogađate - 279 dana. Ono što
sigurno niste pretpostavili je da se čak i vinogradi Horvat nalaze na 279
metara nadmorske visine, a podrum se nalazi na adresi Sveti Urban broj - 279!
Čini se kako sretni brojevi ne znače uvijek dobitak na lutriji, već mogu
donijeti i uspjeh u svijetu vina.
Vinarija Cmrečnjak prva
je međimurska vinarija koja je dobila oznaku geografskog porijekla – još davne
1992. godine kada su plasirali prvu vinsku bocu pod vlastitom etiketom. Od
tada, pa sve do danas njihova „lenta vremena“ bilježi brojne uspjehe, poput
prve proizvedene ledene berbe i prvih međimurskih Decantera, osvojenih 2016.
godine. Vinarija Cmrečnjak danas raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu
grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište plasira 17 vrhunskih etiketa.
Rajko Cmrečnjak, osnivač vinarije, svoj je vinski imperij prenio na svog
nasljednika, sina Marka, koji je nastavio itekako spretno koračati očevim
stopama, te stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama.
Vinarija Jakopić
obiteljska je vinarija smještena na Železnoj Gori koja njeguje umjetnost
stvaranja vina. Pečat osobnosti prvom vinu još davne 1908. godine dao je
pradjed Filip, a danas ih s puno ljubavi i strasti stvaraju čak tri obiteljska
naraštaja. Vinogradi su smješteni na nekoliko odvojenih lokacija, od kojih
svaka upravo sortama posađenima na njima, pruža idealne uvjete. Najveću pažnju kušača
privukao je pjenušac Terbotz, koji nosi naziv istoimenog i vrlo popularnog obiteljskog
restorana, napravljen 100% od pušipela, klasičnom metodom uz dvogodišnje
odležavanje na kvascima.
Vinarija Lovrec
međimurski su pioniri ekološke proizvodnje, sa tendencijom ka biodinamici, o
čemu svjedoči i vrlo strogi certifikat Austria Biogarantie, koji krasi njihove
etikete. U vinariji se od trsa do čaše njeguje organski pristup i „zeleni“ lifestyle,
a ukoliko se odlučite posjetiti njihovo imanje smješteno u Svetom Urbanu, osim
pogleda na prekrasne vinograde u prilici ste obići i povijesni podrum kao i
etnografsku zbirku uvrštenu u popis kulturnih dobara RH. Vinariju naslijeđenu
od oca, prof. Franje Lovreca, prije petnaest godina preuzeli su sin Krešo i kći
Jasna koji se poput istinskih artisana vinarstva, posvećuju njegovanju
naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog već 1847.god. od
njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka.
Iz vinske kuće
Dvanajščak-Kozol poručuju kako je „stvaranje vina njihov život“. Čini se da
je to zaista više od slogana, jer njihova vina, koja stoje uz bok najbolje
ocijenjenim svjetskim etiketama, uistinu pričaju priču o ljubavi, predanosti i
strasti. Ukoliko posjetite njihovu vinsku kuću, osim vina dočekat će vas i
tradicionalna jela spravljena na pomalo drugačiji način, što cijeloj eno-gastro
priči daje poseban touch i stvara jedinstveno iskustvo.
Osim ovih, i brojnih drugih uspješnih individualnih vinskih
priča, važno je istaknuti kako je Međimurje u cjelini postalo jedna od
najvažnijih vinskih destinacija Hrvatske, pa čak i ovog dijela Europe. Još
jedan dokaz kako je udruživanje vinara uz podršku turističke zajednice
provjereni recept za uspjeh. Ako vas zanima kako (vinsku) viziju provesti u
strateško i sustavno djelovanje, pitajte Međimurce! Živjeli!
Fotografije: Press/diWine Bar
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com