Vintage by Vinistra: Zagreb uživao u vrhunskim odležanim malvazijama
![]() |
Foto: Merlo De Graia |
Iznimne, moćne odležane malvazije iz 33 istarske vinarije još jednom potvrdile prestižan status Istre.
Ukupno 33 vinara, čak 53 vrhunske odležane malvazije, najstarija iz 2003.,
predstavljeni su u zagrebačkom hotelu Esplanade. Drugo promenadno kušanje iz
serije Vintage by Vinistra još jednom oduševilo hrvatsku vinsku scenu.
Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici
vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim
malvazijama, među kojima su i one s višestrukom šampionskim titulama i
odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili
ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu u organizaciji Vinistre.
„Malvazija istarska jedan je od
najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav
utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o
onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari.
Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreiraju ovako iznimna
vina koja u naše vinarije svake godine dovode sve veći broj stranih gostiju i
koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju“, istaknuo je
Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.
S njim se složio i župan Istarske županije
Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih
simbola istarskog poluotoka.
„Mnogima je prva asocijacija na Istru
malvazija. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša
filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i
dokazuju stoga im od srca na tome čestitam“, rekao je istarski župan.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila
je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti
Istre i čitave Hrvatske.
„Ministarstvo poljoprivrede i dalje će
prepoznavati sve vaše napore i nastojati doprinositi bilo kojem vidu vašeg
uspjeha, internacionalizaciji i komercijalizacijia. Čestitam vam i na
domaćinstvu prestižnog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji
ste na osnovu svoje kvalitete i dobili te s veseljem ističem kako će vas
Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske podržavati u ovome, ali i
svim ostalim projektima“, poručila je istarskim vinarima ministrica
poljoprivrede.
Vintage
od 2003. do 2020.
Na drugom promenadnom kušanju Vintage by
Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz
Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz
Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac
i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini
iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra
u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša
iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana,
Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz
Motovuna, Degrassi iz Savudrije.
Masterclass
oduševio vinske znalce
Poznati sommelier Emil Perdec uoči
promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i
predstavio širok spektar sorte malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija
koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.
Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea
iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije
Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova
crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.
Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020.
vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se sljubio dimljeni file brancina s
umakom od suhe marelice i bijelog papra, a uz odličan Clemente blanc 2020,
Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada
od manga, tartufi i kokos.
Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti
iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i
panko mrvicama bili su perfect match, a uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije
Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i
parmezana, bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge. Za kraj slatki Arbor
Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene
naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom
i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com