Zagorski bregi pozivaju na čašu više
Zagorje nije više usputno odredište! Zahvaljujući zajedničkim naporima lokalnih vinara i turističkih zajednica, ova površinom mala, a ponudom velika hrvatska vinska regija postaje sve važnija destinacija eno-gastro turizma u kojoj se traži čaša više. Pokazala je to i Vinska shpitza održana u subotu, 18. ožujka u popularnom zagrebačkom diWine baru, na kojoj su se okupile i svoja vina predstavile elitne zagorske vinarije Petrač, Bolfan vinski vrh, Kopjar, Prekratić, Vuglec breg, Bodren te voćna vina Kupilek.
Tom se prilikom okupljenim predstavnicima medija, vinskim
profesionalcima kao i vinoljupcima željnim dobre kapljice predstavila udruga Vino
Zagorje, koja od 1999. godine aktivno radi na promociji Zagorja i zagorskih
vina. Iako ih je u početku dočekao težak zadatak – uvjeriti širu javnost da je
u Zagorju moguće pronaći visokokvalitetna vina, a ne samo „gemištere“ i
„kiseliše“, danas, nakon gotovo 25 godina, svi znaju da neka od najtraženijih i
najprodavanijih vina u Hrvatskoj dolaze upravo iz Zagorja. A sve je češće
slučaj da putnici-namjernici istančanih nepca kreću upravo put ove regije u
potrazi za novim eno-gastro senzacijama.
Jasminka Šaško, predsjednica udruge i glavna enologinja
podruma Vuglec breg, istaknula je da udruga Vino Zagorje broji ukupno 24
članova, koji udruženo rade na promociji zagorskih vina. Jedan od marketinških
poteza na koji su se odlučili bilo je prošlogodišnje pokretanje zajedničke
etikete pod nazivom Zagorski bregi. Riječ je o kupaži autohtonih i malih sorti
koje je gotovo svaki vinar zatekao u svom vinogradu (štajerska belina,
kraljevina, ranfol, moslavac, sokol…) i tipičnih sorti ovoga kraja – graševine,
zelenog silvanca, rajnskog rizlinga, chardonnaya i sauvignon blanca. Svaka
vinarija proizvodi svoj jedinstveni blend koji predstavlja svojevrsni
vinski mikrootisak terroira, odnosno „brega“ na kojem je uzgojen
vinograd, a ono što ih sve međusobno povezuje je stil proizvodnje kojim se
željelo dobiti svježe, lagano i pitko vino koje traži čašu više. Da su u tome i
uspjeli najbolje govori činjenica da su neki od vinara prodali kompletnu
nakladu „Zagorskih brega“ i prije nego što su se nadali. Za ovu godinu
promocija nove edicije ovog blenda predviđena je u nekom od brojnih dvoraca
Hrvatskog Zagorja, što će, vjerujemo, biti posebna atrakcija.
Udruga Vino Zagorje pokrenula je i projekt „Vinogradi s
pogledom“ – niz manifestacija koje se održavaju po vinarijama i u samim
vinogradima gdje je moguće uživati u izvrsnim vinima s pogledom na čarobne,
zelene brežuljke. Stoga odmah u svojim kalendarima zabilježite 19. svibnja i
krenite put Zagorja.
Jedna od specifičnosti vinske regije Zagorje jest obilje
sorata na relativno maloj površini, ali i obilje stilova proizvodnje – od
vrhunskih pjenušaca, preko mirnih vina do višestruko nagrađivanih predikata -
koji govore ne samo o vinogradarskom potencijalu ove regije već i o umješnosti samih
vinara.
Vinarija Kopjar
smještena je na samoj granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. U
vinogradima koji se prostiru na 4,5 ha grožđe se uzgaja na ekološki način, te iz
njega nastaju vrhunska, prepoznatljiva organska vina. Iako su sa proizvodnjom
započeli tek 2012. godine, zahvaljujući vrsnim enolozima i ekološkom pristupu
koji je sve traženiji od strane potrošača, vina su vrlo brzo pronašla svoje fanove
na vinskom tržištu, dok o samoj kvaliteti njihovih vina svjedoče brojne nagrade
među kojima i nekoliko Decanterovih srebra i bronci.
Vinarija Petrač smještena
je na Hršak bregu, u blizini Krapinskih toplica, na djedovini obitelji Petrač. Tko
god da je upoznat sa životopisnom povijesti Hrvatskog Zagorja zna da na
generacijski isprekidanim parcelama, koje tvrdoglavi Zagorci brane do zadnje
kapi vina, ostvariti jedinstven vinograd površine 10 ha nije malo postignuće.
Okrupnjavanjem parcela u jedinstveni vinograd stvoren je preduvjet za suvremenu
vinariju koja danas proizvodi preko 60.000 boca vrhunskog vina, za kojim
tržište naprosto luduje.
Već je jedan pogled na pitome zagorske brege, na koje puca
pogled sa imanja Bolfan vinski vrh,
dovoljan da čovjek zaboravi na svakodnevne brige. Riječ je o još jednom vinskom
odredištu na kojem je naglasak stavljen na prirodno i organsko. Tomislav Bolfan
pobornik je minimalne intervencije u proizvodnji vina i na najboljem je putu da
od svog imanja napravi potpuno samoodrživo ekološko gospodarstvo. Zauzima se za
„pristup naših pradjedova“ – bavljenje poljoprivredom na način koji je u
potpunom skladu sa zakonima prirode. Vina proizvedena na ovakav način izvrsno
su prihvaćena i od publike i od kritike, o čemu svjedoči cijeli jedan zid podruma
prekriven Decanterovim plaketama.
Vuglec breg
popularna je turistička destinacija nadomak Zagreba, gdje osim uživanja u finoj
kapljici možete uživati u tradicionalnim jelima. I kada, nakon ugodno
provedenog dana zaključite da vam se baš i ne ide doma, dobra vijest je da –
niti ne morate. Jer na Vuglec bregu možete prespavati u šarmantnim drvenim kućicama
s pogledom na vinograd, te uz doručak, ovisno o tome jeste li zaljubljeni ili
ne, (baš kako kaže Coco Chanel*) - nazdraviti čašom izvrsnog pjenušca.
Nedaleko Kumrovca smjestila se obiteljska vinarija Prekratić, u kojoj se njeguje
filozofija vina kao neizostavnog dijela zagorskog identiteta, zajedno sa strmim
vinogradima, malim kletima i brojnim vinskim običajima. Nakon završenog
Agronomskog fakulteta u Zagrebu, brigu o proizvodnji vina od oca Milivoja sve
više na sebe preuzima sin Josip. Vinarija je to s velikim planovima i vizijom
za budućnost koja se na Vinskoj shpitzi predstavila sa pretežno svježim bijelim
vinima, ali i sa izvrsnom odležanom frankovkom koja nam je dala naslutiti
veliku ambiciju ovog mladog vinara.
Boris Drenški – alfa i omega vinarije
Bodren – ime je za koje svakako morate znati ukoliko ste ljubitelj
predikata, jer je riječ o vinariji koja se specijalizirala upravo za desertna
vina iz kasnih i ledenih berbi. Uz brojna međunarodna priznanja i zlatne
medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima, samo u posljednjih
pet godina vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih, osam srebrnih i
šest brončanih Decanterovih medalja. Stoga ne treba posebno naglašavati kako su
vina uglavnom unaprijed rasprodana, a vinarija se kontinuirano širi na nove
vinogradarske površine.
Poseban gost Vinske shpitze bio je Igor Jambrešić, vlasnik
brenda Kupilek i jedan od
najznačajnijih proizvođača voćnih vina u Hrvatskoj, koji zajedno sa svojom
složnom, velikom i marljivom obitelji proizvodi ljekovito kupinovo vino. U
proizvodnji koriste vrhunsku tehnologiju zasnovanu na postavkama dr. sc.
Schuberta Gerharda, enologa i profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a prateći
najnovije enološke standarde proizvodnje vina, odlučili su se i za eko proizvodnju,
čime su stekli još veću naklonost svojih kupaca.
Što reći nego – uzdravlje! U Zagorju!
Tekst i foto: Irena Lučić, diWine portal
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com