Knjiga "Znanost i umjetnost doživljaja hrane" sve traženija među ljubiteljima vina i gastronomije
U popularnom zagrebačkom diWine baru, više od 50 zaljubljenika u gastronomiju i umjetnost hrane
okupilo se kako bi sudjelovalo na predstavljanju knjige "Znanost i
umjetnost doživljaja hrane", autorice dr. sc. Daniele Angeline Jelinčić.
Događanje je podržala jedna od najstarijih hrvatskih vinarija, Kutjevo d.d., a program je
dodatno obogaćen živom gitarskom glazbom u izvedbi jazz virtuoza Darka Gulića
Gule. Posebni gost večeri bio je poznati kuhar David Skoko, Ribarev sin, koji je
za knjigu napisao predgovor.
Nakon uvodnog, prezentacijskog dijela večeri u
kojem su sudjelovali Irena Lučić, vlasnica diWine bara kao moderatorica, te dr.
Jelinčić i chef Skoko kao svojevrsni panelisti, prisutni su imali prilike
uživati u finim zalogajima koje je prema načelima iz knjige pripravila sama
autorica, te u čak tri vrhunske Kutjevo etikete: pjenušcu Maximo, graševini
Vinkomir i Crnom pinotu iz linije De Gotho. Vina je ukratko predstavio Matko
Kovačić, predstavnik vinarije, istaknuvši kako je kušana graševina Vinkomir
svojevrsna premijera, obzirom da je riječ o etiketi koja se na tržištu nalazi
svega dva mjeseca, a dolazi u single vineyard varijanti, sa vrhunskog
istoimenog položaja te je upravo dan prije promocije osvojila zlato na
prestižnom ocjenjivanju Mundus Vini.
Popularni chef David Skoko u razgovoru je
istaknuo koliko ga je knjiga oduševila. „Volio bih da sam jedan ovakav
priručnik imao u svojim počecima. Tada ne bih napravio mnoge pogreške koje sam,
eto, naučio na teži način, kroz životnu školu. Nije bilo jednostavno uklopiti
moju ambiciju u zadani okvir malog obiteljskog restorana, koji se svodio na to
kako što bolje prodati netom ulovljenu kašetu ribe. Kroz kuharsku sam praksu i
sam došao do brojnih zaključaka koje Daniela navodi u knjizi i smatram kako bi
svatko tko se, profesionalno ili amaterski zanima za gastronomiju trebao kod
kuće imati svoj primjerak ove knjige.“ – kazao je Skoko
Nastavak večeri protekao je u ugodnoj
atmosferi, uz potpisivanje knjige i zvuke jazza. Ukupnom dojmu svakako je
pridonio ugodan ambijent diWine bara koji se etablirao među zagrebačkim
ljubiteljima vrhunske kapljice kao mjesto koje nudi jedinstvenu kombinaciju vinskog
užitka, gastronomskih delicija i umjetničke atmosfere, te je često domaćin
događanjima koja slave gastronomiju i kulturu hrane.
Knjiga "Znanost i umjetnost doživljaja
hrane" je znanstveno-popularno djelo koje ima za cilj objasniti načela
stvaranja doživljaja pomoću svih osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije
doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i
turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata kroz primjenjiva znanja.
Pored uvodnog, knjiga sadrži pet glavnih
poglavlja. Prvo poglavlje nosi naslov Hrana u ekonomiji doživljaja i objašnjava
osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za
daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova Veza mozak – hrana opisano je
svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom. Kreiranje
gastronomskog doživljaja naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne
naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz
višeosjetilne podražaje. Četvrto poglavlje naslova Hrana i identitet naglašava
njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod-teme: hrana kao
brend, gastrodiplomacija, te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje,
posvećeno je temi Hrana i umjetnost, a temu predstavlja kroz dvostruku prizmu:
hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo.
Svakako je riječ o djelu koje se ne čita samo
jednom, već o svojevrsnom priručniku kojem se gastro profesionalci, ali i
entuzijasti uvijek mogu vratiti u potrazi za odgovorima i boljim razumijevanjem
teme. Okupljeni sudionici prezentacije svakako su toga svjesni te se tijekom
večeri tražila knjiga više, naročito iz razloga što je uz promo cijenu i
potpisani primjerak to bila i prilika za razgovor uživo s autoricom. Izniman
interes za tematiku knjige dokazuje koliko je važno razumjeti znanost i
umjetnost hrane u današnjem svijetu gastronomije.
Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić priznata je stručnjakinja
u području kulturnog turizma. Njen rad istražuje spoj znanosti i umjetnosti u
svijetu hrane i pića, a knjiga "Znanost i umjetnost doživljaja hrane"
predstavlja njeno najnovije djelo u kojem dijeli svoje duboko znanje s
čitateljima.
Fotografije: Tonka Hohnjec, Karla Jelinčić, Marinko Petković i Irena Lučić
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com