Dvije pravnice, dvije književnice, dvije knjige


Knjiga  je jedinstveno prenosiva čarolija. Ona je dar koji možemo  otvoriti iznova i iznova. O toj čaroliji, ali i o temema o kojima pišu i koje nisu baš uvijek lagane, pričale su dvije zanimljive autorice,  po struci pravnice, u knjižnici Kajfešov brijeg. Autorice su predstavile svoje najnovije uratke „Izgubljena generacija“ i „Četvrti M“. 

Na početku predstavljanja književnica Rosie Kugli objasnila je motive pokretanja svoje umjetničke organizacije Kugli&Kugli te napore koje ulaže kako bi kroz knjige progovorila o teškim temama (droga, alkohol, mentalne bolesti, depresija, suicid...).

Predstavljanje je moderirala i vodila Danijela Petaros Globan prof. hrvatskoga jezika i književnosti, voditeljica kultnog čitateljskog kluba za tinejdžere s ciljem poticanja i razvijanja kulture čitanja, razvijanja kritičkog razmišljanja i razmjene čitateljskog iskustva. 

Prof. Petaros Globan, bila je jedna od prvih koja je djelo pročitala knjigu „Izgubljena generacija“  i zna koliko je bitno ostaviti pisani trag tog potresnog vremena.

„Izgubljena generacija“ – knjiga o  generaciji koja se nastavlja boriti za pronalazak svoga puta i mjesta pod suncem

22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute, vrijeme razorna zagrebačkog potresa, upisat će se u mračne retke naše povijesti. Isto to vrijeme kada su zagrljaj, utjeha i zajedništvo bili najpotrebniji ostat će zapamćeno kao vrijeme panike, anksioznosti i kalkulacija zbog pandemije korona virusa. Junacima potresna romana 'Izgubljena generacija', Lari, Miji i Luki, tlo zbilja izmiče pod nogama. I doslovno i metaforički. - Ova je knjiga svjedok vremena koje bismo rado zaboravili. Mi koji smo preživjeli i zakrpali materijalne i duhovne pukotine. Ali zbog sjećanja na one koji nisu bili naše sreće – koji su na kocku stavili svoj mir, zdravlje, a neki nažalost i živote – moramo pisati – izjavila je autorica knjige.

Predgovor i osvrte o knjizi kao vrijednom doprinosu u radu s mladima napisale su: dr. Ana Puljak voditeljica Odjela za promicanje zdravlja u sastavu Službe za javno zdravstvo te prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Četvrti M"

Beata Bagi dugi niz godina radila je u SAD-u kao zagovornica prava žrtava teških kaznenih djela na sudu. Neka od najupečatljivijih iskustava opisala je u svojoj prvoj autobiografskoj knjizi „Ožiljci – priče iz američke sudnice“. 

Naslov “Ožiljci” zapravo se odnosi na ožiljke na duši koje je takav rad ostavio. Knjiga je od strane 12 hrvatskih znanstvenika proglašena kao knjiga koju svakako treba pročitati. Pronaći svoju knjigu na istoj listi s knjigama Isaaca Asimova i Davida Attenborougha je veliki kompliment – otkriva pravnica i književnica Beata Bagi. Ponosna je što je nastavila pisati, a nakon knjige „Ožiljci – priče iz američke sudnice“ i „OCEANOVIH 18“, pred nama je novi roman.

“Četvrti M“ upozorava na jednu od najvećih pošasti suvremenog svijeta. Važnost ove teme ne proizlazi samo iz njegove raširenosti i težine posljedica već i iz činjenice da svatko od nas može postati jedna od žrtava.


Da bi zasladili gorke teme, pobrinula se križevačka čokolaterija Hedona koja je predstavila ručno rađene praline - užitak za svačije nepce. Slastice ove čokolaterije imaju izvanrednu nutritivnu vrijednost za um i dušu, a kupujući njihove proizvode podržavate plemeniti cilj zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Foto: Mario Draušnik

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...