NEZABORAVNA VINCEŠKA NA ZLATNOM BRDU
Vlasnik vinarije Zlatno brdo Goran Matijević i enolog Samir Nađ |
Mala i vesela ekipa novinara krenula je u mističnu Baranju-„majku vina“, točnije u vinariju Zlatno brdo u pitoreskni Zmajevac, mjesto poznato po vinskim cestama i koloniji vinskih podruma ukopanih u južnu stranu Baranjske planine, na poziv vlasnika i vinara spomenute vinarije Gorana Matijevića, a u organizaciji „Vinskog Kluba“ iza kojega stoje sommelier Tomo Jakopović i Miro Barec.
Još na parkingu pred polazak, dobro raspoložena grupa predstavnika medija nazdravila je domaćom rakijom za sretan put i dezinfekciju protiv koronavirusa te se počastila domaćim slanim i slatkim zalogajčićima koji su bili vrijednih ruku djelo jedne od kolegica. Da ne bi bilo zabune, naravno da smo imali mladog i odgovornog vozača koji nas je sigurno odveo i poslije vratio našim domovima iza pola noći.
No, krenimo redom, pogađate li već razlog
našeg putovanja?
Ne, nismo išli samo uživati u božanskoj kapljici
ovoga vinara i bogatoj baranjskoj hrani, već i prisustvovati tradicijskim
običajima i proslaviti spomendan sv. Vinka zaštitnika vinogradara, vinograda i
vina, čije ime znači pobjednik tj. onaj koji pobjeđuje zimu i priprema put za
dolazak proljeća.
Vincekovo, Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju
i Vinceška u Baranji slavi se 22. siječnja i označava početak vinogradarske
godine. Bez obzira na vremenske prilike ili neprilike prema kojima se nastoji prognozirati
plodnost i rodnost agrarne godine i prinosi u vinogradarstvu, običaj je na taj
dan u godini koja je počela, prvi put otići u vinograd. Sunce i topljenje
snijega znak su dobroga uroda pa samim tim i vina, stoga i ne čudi što su se u
narodu zadržale mudre uzrečice, a jedna od njih glasi: „Kad za Vinkovo sunce
sije, dobroga se vina pije“.
Nakon otprilike tri sata vožne stigli smo
na gospodarstvo vlasnika Matijevića koji se, iako rođen i odrastao u Kanadi,
zaljubio na prvi pogled u plodno baranjsko područje na kojem je odlučio
pokrenuti vinski posao. Dolazi iz šumarskoga poslovnog svijeta te bavljenje
vinima smatra velikim životnim izazovom.
Dočekalo nas je gazdino veselo društvo,
glavni enolog Zlatnog brda Samir Nađ i župnik Župe Duboševica Danijel Tigandžin,
a gazda Goran nam je zaželjevši dobrodošlicu otkrio da ćemo nakon odlaska u
vinograd posjetiti i podrume da vidimo gdje drži svoju čudesnu tekućinu. Odmah
smo se bacili na domaću hranu tradicionalnu za to podneblje kobasice i
slaninu koje smo pekli nataknute na drvene dugačke štapove na otvorenoj vatri,
u čemu se župnik pokazao kao vrstan majstor iako ni naša grupica nije
zaostajala za njim. Bilo je tu i kulena, kulenove seke, šunke i švargle, a sve
navedeno zalijevalo se graševinom iz 2021.
s lijeva na desno: Goran Matijević, župnik Danijel Tigandžin, Tomo Jakopović i Miro Barec |
Po dolasku u vinograd koji se nalazi na lokalitetu „Nađ Heđ“ (Velika Planina) uslijedila je molitva i tradicionalno obrezivanje trsa kojega se obredno poškropi tj. „krsti“ starim domaćim vinom. Na trsovima su bile obješene dimljene kobasice i špek koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.
autorica teksta i bloga |
Dolaskom u podrum Zlatnog brda, Matijević i Nađ ispričali su nam da u ponudi imaju vina izrađena od sorte: graševina, pinot sivi, cabernet sauvignon, te vino koje je kupaža pinota sivoga izborne berbe, traminca izborne berbe bobica, chardonnaya i rajnskoga rizlinga. Gazda se osvrnuo na crna vina koja tretiraju kroz barrique bačve i na tradicionalne gatore, odnosno kućice koje su ulaz u vinske podrume, ukopane 11 metara ispod zemlje i obzidane ciglom. Baranjski gatori su karakteristični jer u njih ulazimo ravno, dok u one u Villanyu u Mađarskoj silazimo po stepenicama. Ukopan i obzidan podrum vinarije Zlatno brdo izgrađen je 1935. godine, a prednji dio 1892. godine.
Cilj im je da proizvedu 40 000 butelja
svake godine i da 10 000 prodaju na svom području. Nasadi se protežu na 5,7 ha
i odlikuju se eko proizvodnjom. Stari Rimljani su ovo plodno područje nazvali
Mons Aureus (Zlatno brdo).
„Za neke kombinacije nam je lakše kupiti
gotovo grožđe koje Samir kaže da je kvalitetom dovoljno dobro za nas, nećemo
povećati količinu vina, povećat ćemo cijenu ako potražnja bude veća“, odlučno
će Matijević.
vlasnik Zlatnog brda Goran Matijević |
Domaćini su nam na otvorenoj vatri pripremili i autohtono jelo od graha sa slaninom i kobasicama uz slasnu kapljicu koja je melem i okrjepa za dušu. Tamburaški orkestar Panonika Sombor atmosferu je doveo do usijanja.
Uz pjesmu, ples i dobru kapljicu završilo je naše baranjsko druženje, te smo se puni pozitivnih dojmova vratili svojim domovima.
vina vinarije Zlatno brdo |
Autor fotografija: Nikola Zoko
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com