SVEČANIM KONCERTOM OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA HRVATSKO-TURSKIH DIPLOMATSKIH ODNOSA

Foto: Ivica Bitunjac

Svečanim koncertom hrvatskoga pijanista koji živi u Zürichu, maestra Ivana Horvatića pod nazivom “Alla Turca Vol 2.0 – Days & Nights”, održanim u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, obilježena je 30-ta obljetnica diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Turske. Koncert je održan u organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP) u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Naime, 6. veljače 1992. godine Republika Turska priznala je neovisnost Republike Hrvatske, a 26. kolovoza iste godine uspostavljeni su i diplomatski odnosi ovih dviju prijateljskih zemalja. Veleposlanici dviju država započeli su svoje misije 1993. godine u Ankari i Zagrebu.

Most Fatih Sultana Mehmeta, koji povezuje Istok i Zapad, Europu i Aziju, na Bosporu u Istanbulu, jedinom gradu na dva kontinenta i prijestolnici triju carstava, bio je osvijetljen bojama hrvatske trobojnice i ove godine, kao i tada prije 30 godina, obilježavajući hrvatsko-tursko prijateljstvo.

Podsjetimo se kako su 15. siječnja 2022. godine, na Spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zagrebačke fontane bile osvijetljene zastavama zemalja koje su 1991. i 1992. godine priznale Republiku Hrvatsku, a među njima je bila i turska zastava.

Predsjednik HTUP-a Goran Beus Richembergh istaknuo je kako ovim koncertom Hrvatsko-turska udruga prijateljstva započinje program obilježavanja 30 godina hrvatsko-turskih diplomatskih odnosa koji će trajati do jeseni. Naglasio je kako je HTUP javna, neprofitna i nezavisna udruga koja djeluje 27 godina, a ciljevi su joj, između ostaloga, proučavanje i promicanje povijesnih, kulturnih i političkih veza hrvatskoga i turskog naroda, kao i poticanje i razvijanje dobrih međudržavnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske.

Foto: Ivica Bitunjac

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babür Hizlan podsjetio je kako je Hrvatska trideset godina nakon međunarodnog priznanja ostvarila svoje najvažnije međunarodne ciljeve i uspjehe, poput članstva u Europskoj uniji, NATO-u te kako je nadomak ostvarenju članstva u eurozoni, šengenskom prostoru i OECD-u.

Foto: Ivica Bitunjac

U ime pokrovitelja nazočnima se obratio Frano Matušić, državni tajnik u MVEP-u, koji je također podsjetio na višestoljetne kulturne i ostale veze dvaju naroda, poput Turske nesebične podrške za vrijeme Domovinskoga rata, konstruktivne uloge u razrješenju konflikata u Bosni i Hercegovini, materijalnoj pomoći koju je pružila Hrvatskoj nakon razornih potresa…

Maestro Horvatić je tijekom koncerta i kroz skladbe predstavio hrvatsku i tursku glasovirsku baštinu. Na program su se našle skladbe sljedećih skladatelja: Ismaila Sezena, Ertuğrula Bayraktara, Edvarda Griega, Ahmeda Adnana Sayguna, Fazila Saya, Tolga Zafera Özdemira, Franz Schuberta - Franz Liszta, Borisa Papandopula, Blagoje Bersa i Frédérica François Chopina.

Foto: autorica bloga

Foto: autorica bloga

Koncertu su nazočili hrvatski i turski uglednici, visoki diplomati Republike Albanije, Republike Azerbajdžan, Republike Kazahstan, Republike Kosovo i Sjeverne Makedonije.

U sklopu obilježavanja 30. godina diplomatskih odnosa, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Istanbulu započeo je s održavanjem tečaja hrvatskoga jezika i kulture, a sve u cilju jačanja čvrstoga prijateljstva, partnerstva i suradnje ovih dviju prijateljskih zemalja.

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...