Vinarija Pelješki vinogradar obitelji Palihnić predstavila vina u Napretku
Foto: Marko Čolić |
Na predstavljanju je u ime vinarije bio Stanko Štambuk zadužen za promociju vinarije u Hrvatskoj i inozemstvu i za prodaju.
Zašto vinogradari u naslovu?
Stoga što su Palihnići okupili čak 165 kooperanata s područja Pelješke župe i Kune Pelješke. Udruženim snagama prosječno godišnje proizvedu oko 700 000 litara kvalitetnog i vrhunskog vina a u rodnijim godinama i više.
Grožđe se prerađuje u vinariji obitelji Palihnić u Kuni Pelješkoj. Vinariju vode Anto i sin Goran odnedavno vlasnik i direktor vinarije. Poslovna filozofija ovoga dvojca ujedinjenog sa direktorom prodaje Štambukom je, uz plasman na domaće tržište pretežito u retailu, izvoz u europske zemlje (Belgija, Njemačka, Estonija, Litva, Poljska, Slovenija), zemlje Dalekog istoka Kinu i Japan i Australiju.
Trenutno taj izvoz je oko 15% ukupne proizvodnje a cilj je dostići brojku 25 koja bi garantirala stabilnu proizvodnju vinariji i kooperantima. Vinarija svojim suradnicima kupuje sredstva za održavanje i zaštitu vinograda, isplate su u dogovorena vremena. Palihnići u svom vlasništvu imaju oko 100 000 loza na 10 hektara, sadnja metar na metar, godišnje je to prinos od 12 tona a ukupno prerade kooperantskog grožđa još 150 tona. Pozicije na kojima se uzgaja su: Dingač, Postup, Podobuč, Oskorušno, Donja banda...
Foto: Marko Čolić |
Predstavljanje koje na tribini "Vrijeme je za..." vodi sommellier Tomislav Jakopović započelo Roseom od plavca malog iz 2019 godine. Konstatirano je da je dobro posloženo, suho, sa mirisima i okusom jagode i maline.
Vino je
imalo vremena za sazreti i to se vidi kaže Nenad Trifunović. Nije uptrebljen
ekvivalentan naziv, inače nekada čest u Dalmaciji opolo, jer mlađa publika koja
najčešće pije ovu vrstu je naviknuta na internacionalni naziv -rose. Vino ima
12.5% alkohola ali nisu naporni kazao je Jakopović.
Slijedio je plavac mali selekcija sa 15% alkohola. Bordo boja je sugerirala čvrste tanine međutim u okusu vino nije takvo. Čini se kao da je u masulju bilo i prosušenih bobica , miris karakterističan vrlo dobar, osjeti se i ostatak šećera koji nije velik.
Vinarija inače ovo vino dotjerano na 13% alkohola i sa
većim sladorom, kako zahtijeva kinesko tržište , uspješno izvozi pod etiketom
Red Dragon. U maloprodaji na našem tržištu ovaj plavac košta oko 60 kuna.
Postup iz 2019 sa 15.5 je sa pozicije Podobuč u selu Postup. Ovdje vinarija ima 4000 trsova u svome vlasništvu. Konstatirano je da ima i nedozrelih tanina koji ne smetaju, uz cijeli niz epiteta mirisu i okusu vina. Kod ovoga vina se razvila diskusija o barrique-u kao jednom od pomoćnih alata u konačnom oblikovanju vina.
Anto
Palihnić je vinar stare škole koji izbjegava preveliki okus drva. Vino u novim
bačvicama ostaje 4-6 mjeseci poslije odležava dalje u rostfraju. Vinarija ima
oko 50000 litara postupa i dingača u bariku koji se sukcesivno , nakon prodaje
određenih količina, nadopunjavaju. Ovo vino u velikim prodajnim lancima košta
oko 90 kuna.
O Dingaču 2019 sa 17% alkohola Jakopović kaže: "Ovdje je boja dublja ,
jasno se vidi ta distinkcija između postupa i dingača. Na nosu zreli mirisi,
kasno brano, osjeti se intezivni ekstrakt, ovo je modernije rađeni
dingač". Trifunović uz ordinarno crno bobičasto voće osjeća miris kadulje.
Cijena od oko 100 kuna u maloprodaji je
prava vrijednost za ovo vino a mogla bi biti i viša.
Foto: Marko Čolić |
Završno smo probali Dingač riservu iz 2015 sa 15% alkohola. Bilo je to najzrelije i najozbiljnije vino na prezentaciji. Ima dubinu, karakterističan miris i okus na smokvu i suhe šljive. Osjeti se mineralnost.
Unatoč starosti od
gotovo 7 godina pred ovim vinom je još barem desetak godina trajanja u punoj
formi. Vinarija je plasira na tržište u ograničenoj ediciji sa MPC od 400-500
kuna. Opći je zaključak da se na Palihnićevim vinima vidi da su tehnološki
rađena korektno i stilski prepoznatljiva u pomalo starinskoj varijanti.
Moglo bi se na kraju kazati da ova suradnja Palihnića i čak 165 kooperanata
funkcionira kao dobra proširena obiteljska proizvodnja a takvi su i odnosi
unutar te grupacije.
PR
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com