VINA KVARNERA PREDSTAVLJENA U VINSKOM KLUBU

Udruženje vinara Vina Kvarnera oformljeno je prošle godine u Vrbniku s ciljem okupljanja vinogradara i proizvođača vina iz vinogradarske podregije Kvarner koja obuhvaća vinogorja Opatija – Rijeka – Vinodol, Krk, Rab, Cres – Lošinj i Pag.  

Navedeno Udruženje je neformalnog oblika i čine ga Udruga „Žlahtina vinogradari i proizvođači vina“, Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju autohtonih proizvoda i izvornih običaja „Kvarnerska kvaliteta“ i Zadruga vinara Proizvođačka organizacija „Vina Kvarnera“.

Predsjednik Udruženja vinara Vina Kvarnera je vinar Ivica Dobrinčić, a tajnik organizator vinskih festivala i promotor autohtonih kvarnerskih sorti je dr. sc. Žarko Stilin.

Uz Dobrinčića i Stilina, u popularnom prostoru Vinskog Kluba u Strojarskoj ulici u Zagrebu, devet različitih vinskih etiketa predstavili su medijima vinar Anton Katunar i gastroznalac te ljubitelj ića i pića Časlav Matijević.

Prezentaciju je sjajno, kao i inače, vodio sommelier Tomo Jakopović dok je Miro Barec ugostitelj koji zajedno s Tomom vodi Vinski Klub pazio da novinarskoj ekipi ništa ne nedostaje od čarobne vinske kapljice do ukusnih domaćih slasnih zalogaja koje je Udruženje donijelo s Kvarnera na kušanje da se ne bi pilo na prazan želudac ali i da se kušaju domaće zaštićene kvarnerske delicije.

Pravi raj za nepce uslijedio je nakon zalogaja zaštićenoga krčkog pršuta, raznih salama i kobasica lokalnih proizvođača, krčkoga i grobničkog izvrsnog sira te bakarskoga baškota, vrste peciva.



Baškot je svježi krušni proizvod u obliku koluta koji su u Bakar donijeli ribari iz Chioggie. Postao je zaštitni znak Bakra, a izabran je i za službeni suvenir Grada Bakra, te omiljeni “perec” u Primorju.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Mario Šimunović odsviravši na gitari i otpjevavši poznate skladbe s kojima je razgalio prisutne stvorivši veseo i zabavan ugođaj i atmosferu.

Sigurno vas zanima što su nam simpatični dečki iz Kvarner Wines-a donijeli na kušanje, pa krenimo redom.

Prvi pjenušac koji smo kušali bio je Valomet 2018. PZ Vrbnik, natur brut, od sorte žlahtine, lagan, pitak i blage kiselosti, proizveden tradicionalnom metodom fermentacije u boci, odležavanje u boci je od 1 do 2 godine, a sadrži sortni karakter baznog vina uz blagu dominaciju mirisnih komponenti nastalih odležavanjem na kvascima.

Zatim nam je prezentiran izuzetan pjenušac od autohtone sorte žlahtine Gospoja Prestige Brut 2018. vinarije Gospoja  PZ kristalno bistar, intenzivan i djelomično kompleksan miris odlikuju klasične kvaščane arome pjenušca rađenog klasičnom metodom, posebice arome prepečenog kruha, a prisutne su i voćne note. Podsjetimo kako je ovaj sjajan pjenušac osvojio dvije šampionske titule na međunarodnom natjecanju i izložbi vina u Veroni Vinitaly i proglašen je najboljim europskim pjenušcem izvan Italije i Francuske i najboljim pjenušcem napravljenim od autohtone sorte žlahtine.

Uslijedilo je vino Jarbola 2020. OPG-a Ružić od autohtone sorte jarbola skoro izumrle, a koja je uvrštena u Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze za podregiju Hrvatskog primorja. Jarbola je po svojem DNK najsličnija slovenskoj rebuli. Vino ima osvježavajuću svijetložutu boju kroz koju se provlači zelena nijansa te voćno-cvjetni miris s izraženim komponentama zelene jabuke.

Na red je došla  Belica 2020. OPG-a Plovanić vina iz Kastva. Belica je vino izuzetne povijesti, sastoji se od sorti od kojih su prve tri autohtone: mejsko, divjaka, jarbola, verdić, brajkovac i malvazija. 

Nakon ovih spašenih i revitaliziranih autohtonih kastavskih sorti, kušali smo tri žlahtine Pavlomir Grand Cru 2020. s područja Vinodola, Žlahtinu Ivana Katunara 2021. iz Kuće vina Ivana Katunara i Žlahtinu Nada 2021. vinarije Nada iz Vrbnika. Vina su svijetle, zelenožute boje, bistra i sjajnog izgleda u čaši, prepoznatljivog sortnog mirisa, osvježavajućeg okusa te profinjenih voćnih i mineralnih aroma.

I za kraj uslijedila su vina: Sansigot 2018. vinarije Šipun u vlasništvu aktualnog predsjednika Udruženja vinara Vina Kvarnera Ivice Dobrinčića i Kurykta Riserva 2017. Antona Katunara iz vrbničke vinarije Katunar Estate Winery kupažu sansigota, debejana i kamenine autohtonh sorti uzgojenih na premium položaju Sv. Lucija na Krku ali i svjetskih sorti čiji se odnos mijenja od godine do godine, ovisno o kvaliteti pojedinih sorti.

Sansigot ili sušćan autohtona je crvena sorta s otoka Suska revitalizirana baš u vinariji Šipun. Ovo je vrlo posebno vino, laganog do srednjeg tijela, ali fine nijansirane kompleksnosti. Mirisne asocijacije upućuju na crne višnje, kupine i crni ribiz, ali i suptilne cvjetne note koje se postupno otkrivaju. Blagi začinski dodir daje kombinacija francuskog i slavonskog hrasta u kojima se vino njeguje 7-8 mjeseci.

Sva ova divna vina i još mnoga, kao i razni likeri, rakije i ginovi proizvođača kvarnerskog područja, kao i vinara iz Slovenije i Srbije, mogli su se kušati na Međunarodnom eno-gastro festivalu WineRi koji se održao zadnjeg vikenda u svibnju na Gatu Karoline Riječke, nakon duže pauze uzrokovane koronavirusom. Organizator Festivala bila je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama "Promocija" i "aha marketing".

Nakon ovih sjajnih vinskih kapljica od kojih su neki od nas neke kušali po prvi put poput belice koja me je i osobno oduševila i jarbole, te nakon sljedova dobrih pjesama druženje se nastavilo duboko u noć.

Svakako pohvaljujem Udruženje i nastojanje da se očuvaju i revitaliziraju stare autohtone kvarnerske sorte te da se promoviraju i brendiraju vina Kvarnera, kao i organiziraju razni eno-gastro festivali.

Bravo i sretno i nadalje!

Tekst: autorica bloga

Fotografije: Nikola Zoko

 

 

 

 

 

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...