Noć muzeja 2023. u Muzeju Mimara

Foto: Press

Tema ovogodišnje Noći muzeja Muzeji su važni doslovno naglašava relevantnost muzeja kao središta kulturnog i edukativnog života, mjesta nadahnuća te čuvara umjetnosti, znanosti i kulture. Iako je zgrada muzeja Mimara u procesu složene konstrukcijske obnove te se izložbe ne mogu realizirati u stvarnom prostoru, virtualno okruženje omogućilo nam je da Vam nastavimo predstavljati rezultate svoga rada. Muzej Mimara, kao i svih proteklih godina, i ovogodišnjom prezentacijom potvrđuje vrijednost i značaj susreta s istinskom umjetnošću.

Na mrežnim stranicama Muzeja Mimara čekaju Vas brojni sadržaji poput virtualne šetnje muzejom, muzejskog bloga sa zanimljivim pričama iz muzeja, kataloga virtualnih izložbi te brojnih raznorodnih aktualnih izložbi.

Napominjemo da je Muzej Mimara zatvoren je zbog oštećenja u potresu.

 

PROGRAM:

1.

Virtualna šetnja Muzejom Mimara

Kako bismo i u trenutnim izvanrednim okolnostima kada posjeti Muzeju Mimara nisu mogući održali komunikaciju s publikom, pozivamo Vas da nas posjetite online i uživate u virtualnoj šetnji muzejom.

https://www.mimara.hr/

2.

Blog Muzeja Mimara – Modul za digitalno pripovijedanje

Komunikaciju s publikom proširili smo novim kanalom – blogom Muzeja Mimara – gdje možete pronaći zanimljive i edukativne tekstove o djelatnosti muzeja te predmetima i zanimljivostima iz muzeja. Blog je zamišljen kao sredstvo dinamičnije komunikacije s publikom u vidu digitalnoga pripovijedanja kojim Vam na zanimljiv način prenosimo muzejske priče.

https://blog.mimara.hr/

3.

Virtualni Mimara

Kako zbog mnoštva sadržaja predstavljenog u virtualnom okruženju Muzeja Mimara tako i zbog činjenice da muzej do završetka obnove ne može otvoriti svoja vrata posjetiteljima, kao jedinstveno mjesto pristupa blogu muzeja, virtualnim izložbama, katalozima i edukativnom kutku predstavljena je platforma koja omogućava sveobuhvatan pregled aktivnosti Muzeja Mimara.

https://www.virtualni.mimara.hr/ 

4.

Virtualna izložba „Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama“

Izložba je posvećena 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je donatoru Anti Topiću Mimari i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja. Izvorno otvorenu u Muzeju Mimara 2017. godine izložbu sada objavljujemo u virtualnome obliku kao dio programa trajne komunikacije muzeja s publikom.

„Muzej Mimara: 30 godina djelovanja - 30 godina s vama“

5.

Virtualna izložba „Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“

Izložba je posvećena 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara. Prisjećamo se i izložbi i publikacija nastalih predanim radom na istraživanju i brizi o fundusu muzeja, radom koji se nastavio i iza zatvorenih vrata.

„Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“

6.

Virtualna izložba „Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina – izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja“

Izložba „Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina – izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja“ bila je održana u Muzeju Mimara od 7. travnja do 20. svibnja 2018. godine.

„Donatorstvo kao sudbina“

7.

Virtualna izložba: Zlatko Kauzlarić Atač „Od crteža do scene – Tout est bien qui finit bien...“

Zlatko Kauzlarić Atač svestrani je umjetnik bogatog opusa, autor scenografija i kostimografija na više od 150 kazališnih predstava te suradnik na nekoliko filmskih i televizijskih projekata. Kao što autor sam kaže „[…] svoje izlagačke nastupe nastojim dramaturški koncipirati […] ova izložba povezuje sve moje izričaje.“

„Od crteža do scene – Tout est bien qui finit bien...“

8.

Virtualna izložba: Alma Orlić „Lica kulture – izložba portreta“

Iz bogatog opusa akademske slikarice Alme Orlić, odabrano je dvadeset osam portreta osoba koje su obilježile zagrebačku kulturu, a svojim su radom i djelima ostale zapamćene u široj hrvatskoj kulturnoj javnosti.

„Lica kulture – izložba portreta“

9.

Virtualna izložba: Ronald Aleksander Lindgreen „Kratko razdoblje starenja“

Ronald Aleksander Lindgreen umjetnik je nizozemsko-hrvatskog podrijetla koji pretežno radi slike, kolaže, video radove i instalacije. Predstavljeni su akvareli nastali u razdoblju 2017. – 2019. inspirirani zagorskim krajobrazima.

„Kratko razdoblje starenja“

10.

Virtualna izložba: Silvester Plotajs Sicoe „Punk kubizam“

Silvester Plotajs Sicoe akademski je slikar, rođen u Ljubljani. Svoj opus temelji na neprestanoj naraciji bez ideoloških premisa. Predstavljena je serija ulja i akrila na platnu nastalih između 2020. – 2022. inspirirani punk kulturom s asocijacijama na sintetički kubizam početka 20. stoljeća.

„Punk kubizam“

11.

Katalog virtualne izložbe: Zlatko Kauzlarić Atač „Od crteža do scene – Tout est bien qui finit bien...“

U nakladi Muzeja Mimara tiskan je katalog virtualne izložbe Zlatka Kauzlarića Atača "Od crteža do scene — Tout est bien qui finit bien...". Odabirom materijala i strukturom oblikovanja katalog nudi iskustvo prijelaza iz analognog u digitalno, te iz nematerijalnog nazad u fizičko.

„Zlatko Kauzlarić Atač „Od crteža do scene – Tout est bien qui finit bien...“

12.

Digitalni katalog virtualne izložbe „Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“

Uz izložbu posvećenu 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara izrađen je digitalni katalog koji donosi pregled izložbi i publikacija nastalih predanim radom na istraživanju i brizi o fundusu muzeja, radom koji se nastavio i iza zatvorenih vrata.

„Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“

13.

Katalog Milica Japundžić „Pomorski trgovački putovi u Aziji (XV. do XVIII. st.) – izvozni dalekoistočni porculan i keramika u Muzeju Mimara“

Katalog predstavlja predmete iz Zbirke kineske i drugih azijskih umjetnosti Muzeja Mimara nastalih u Kini, Japanu i Vijetnamu od XVI. do XVIII. stoljeća. Ovi predmeti nastali su za izvoz što se odražava u njihovom oblikovanju i načinu ukrašavanja prilagođenom ukusu europskog i drugih azijskih tržišta.

„Pomorski trgovački putovi u Aziji“

14.

Digitalni katalog „Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara – odabrana djela primijenjene umjetnosti“

U zbirkama Muzeja Mimara čuvaju se, među ostalima, i predmeti primijenjene umjetnosti nastali na Iberskom poluotoku u razdoblju od XIII. do XIX. stoljeća. Ovim katalogom želimo spoznaje o tim predmetima upotpuniti i predstaviti javnosti, čime dajemo svoj doprinos proučavanju bogate i raznovrsne umjetničke proizvodnje na području Iberskoga poluotoka.

„Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara“

 

Primjedbe

Priče koje volite čitati...