Uspješno održan En Primeur Graševine Croatice 2023. uz promenadno kušanje mladih graševina i kvalitetne panele
![]() |
Foto: Press |
Jedna od najatraktivnijih vinskih
manifestacija odvijala se u hotelu Esplanade Zagreb 1. veljače 2023., na kojoj
su vinari, okupljeni u udruženje
Graševina Croatica, premijerno predstavili vina berbe 2022. godine, kako bi
stručna javnost i vinski entuzijasti mogli kušati vina koja još nisu ponuđena
tržištu i procijeniti njihov potencijal. Festival je okupio više od 30 vinara,
među kojima su bila poznata, ali i nova imena hrvatske vinske scene.
En Primeur 2023. otvorila je prof. Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište u Ministarstvu poljoprivrede.
Uzvanicima su se obratili mr. Josip Pavić, dip. ing., predsjednik udruge Graševina Croatica, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu. Tijekom otvorenja iznesene su činjenice koje govore da se sve više prepoznaje važnost proizvodnje sorte graševina, ali i promocije, kako unutar, tako i izvan granica Hrvatske.
![]() |
Foto: Press |
O tome koliko je graševina važna sorta govorio je i prof.
dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu
i hranu, koji je ujedno premijerno najavio održavanje manifestacije s ciljem
promocije graševine.
"Graševina
je gospodarski najznačajnija sorta koju uzgajamo na 25 % ukupnih površina. Od
berbe 2022. na tržište je stavljeno oko 66 tisuća hL mladih vina, a pola od
toga čine mlada vina graševine.
Od 14. do 17. lipnja na području
Slavonije održat će se manifestacija GROW s ciljem međunarodne popularizacije
graševine, koja se svake godine seli iz države u državu gdje se odvija
proizvodnja graševina, a ove godine je Hrvatska domaćin. Želimo konferenciju
dovesti u sve slavonske županije odnosno u Kutjevo, Ilok, Orhovicu i Osijek",
izjavio je prof. dr. sc. Krunoslav
Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Nakon pozdravnog govora, dr. sc. Josip Mesić, pročelnik
Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi prezentirao je izvještaj o berbi
2022. godine. Tijekom izlaganja predstavljeni su konkretni podaci koji
potvrđuju uspješnu, ali izazovnu berbu 2022. zbog brojnih čimbenika među kojima
je i temperatura tijekom godine koja je bila veća u odnosu na prošlogodišnje
prosjeke.
Nakon predstavljenog izvještaja, održani su paneli na temu Tržište vina u Hrvatskoj u 2023. godini,
Graševina Croatica Nova generacija i Vinska događanja Slavonije i hrvatskog
Podunavlja u 2023. godini. Posebna
atrakcija bila je En Primeur
Flight Selections,
predstavljanje odabranih mladih vina
graševina od strane eminentnih vinskih stručnjaka. U
Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb odvijalo se promenadno kušanje vina
Graševine Croatice i poslovni susret s vinarima udruge.
Posjetitelji
su također imali priliku upoznati se s novitetima i vinima Slavonije i
hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama na temu Vinske medalje
visokog sjaja, Graševina Old vs. Young, Nova i neotkrivena vina Slavonije i
hrvatskog Podunavlja te Fanastični svijet pjenušaca na kojima se održalo vertikalno kušanje vina
graševina s prikazom potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe
2022. s prijašnjim berbama. Organizirane su i radionice za širu publiku na
kojima su se sudionici educirali o pravilnom otvaranju, posluživanju i kušanju
vrhunskih vina te pjenušavih vina i opisivanju njihovog izgleda, mirisa i
okusa. Radionice su moderirali poznata imena i stručnjaci vinske scene.
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com