Poezija u vinu Mateja Bažona ili kako smo se proveli na vinskom čvenku
Vlasnica diWine Bara i vinska promotorica Irena Lučić organizirala je još jednu „pomaknutu“ vinsku prezentaciju pod nazivom Vinski čvenk. Sudeći po reakcijama prisutnih gostiju čini se kako ovakve, malo drugačije vinske priče, nailaze na ogromno odobravanje publike, željne uživanja u čaši dobrog vina u opuštenoj i neformalnoj atmosferi.
Svakako je takvom okruženju pridonio i mladi istarski vinar Matej Bažon, koji je
svojom otvorenošću, iskrenošću i spontanošću već na samom početku druženja
osvojio srca (priznajemo – pretežito ženske) publike. Iako sa suprugom i
kćerkicom stanuje na riječkoj adresi, Matej gotovo svakodnevno obilazi
obiteljsko vinsko imanje smješteno u pitoresknom Gračišću. Jer, osim o 5 ha vinograda
kojima dominira merlot kao glavna sorta, valja brinuti o podrumu, kao i o
brojnim gostima koji posjećuju kušaonicu.
Matej je treća generacija vinara u ovoj obitelji. Priča je
započela sa djedom Liberom, po kojem je Matej nazvao i svoje pjenušce, a
nastavila se s Josipom od kojeg je Matej preuzeo brigu oko vinograda i
vinarije. Uz vina, obitelj se u manjoj mjeri bavi i proizvodnjom maslinovog
ulja i likera, a da im jako dobro ide najbolje govori činjenica da je većina
proizvoda unaprijed rasprodana. Kako bi se dočepali ovih sjajnih vina,
ljubiteljima i znalcima ne predstavlja nikakav problem „potegnuti“ do Gračišća
čak iz Rijeke, Zagreba ili Italije. Jasno je stoga da niti u diWine Baru nije
nedostajalo znatiželjnih vinoljubaca koji su došli kušati ova vina.
Slijed od pet etiketa započeo je ružičastim pjenušcem
Libero, kupažom merlota i terana, koji se pokazao kao ozbiljno foodie
vino, sposobno pratiti i konkretnije zalogaje. Uslijedile su malvazije – svježa
iz 2022 i njena moćnija sestra Allegra, istog godišta, ali školovana u
hrastovoj bačvi koja joj je podarila višedimenzionalnost i karakter. Za kraj
uslijedilo je paralelno kušanje dva merlota, perjanice vinarije, baznog iz
inoxa (2021) i mlađeg, ali odležanog u hrastu (2022). Iako je merlot rijedak u
središnjoj Istri, a još rijeđi na nadmorskoj visini na kojoj raste u Bažonovim
vinogradima, pokazalo se da upravo ova sorta vinariji daje zapažene rezultate
te iz godine u godinu osvaja brojna odličja.
Vina su pratili mali zalogaji i mesno-sirna plata, no još je
važnije naglasiti kako ih je pratila jako dobra atmosfera. „Najbolje vino je
otvoreno vino“, podučio nas je Matej uz smijeh, ali je pokazao i svoju
romantičnu stranu izjavom kako je „vino poezija u boci“. Inspirirani tom
rečenicom (a pomalo i ispijenim vinom) prisutni su vrlo uspješno izvršili
zadatak za koji je bilo potrebno pjesnički se izraziti. Ne samo da smo uživali
u poeziji – od haikua, preko rime do slobodnog stila – već smo svjedočili i
pravim slikarskim djelima ukrašenim vinom.
Ukoliko vas put nanese u Gračišće, podrum Bažon svakako uvrstite na svoju bucket listu, a nadamo se da ćemo Mateja i njegova vina također malo češće viđati i u metropoli. (Tekst & foto: Irena Lučić, diWine Croatia)
Primjedbe
Objavi komentar
Slobodno mi pišite na gocreativeblog@gmail.com