Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day


U subotu 30. rujna 2023. na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili su se brojni predstavnici zdravstvenih institucija, stručnjaci i građani te mediji kako bi podržali ovu hvalevrijednu edukativnu akciju.

Okupljeni su se mogli informirati kako sačuvati zdrave dojke, otkriti rak u ranoj fazi kada je liječenje uspješnije, ali i doznati više o zahvatu i dostupnosti rekonstrukcije dojke koja pacijenticama vraća psihofizičku cjelovitost.

Podršku akciji pružili su i mnogi umjetnici te je tako svim prisutnima ovo druženje uz edukativni dio obilježeno i krasnim muzičkim programom.

U Hrvatskoj se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojega se svim ženama u dobi od 50 do 69 godina upućuje poziv za mamografsko snimanje dojki svake dvije godine. Kod žena u kojih postoji sumnja na neku zloćudnu bolest ili u bližoj obitelji imaju oboljelih od raka dojke, mamografiju je potrebno učiniti i u mlađoj dobi.  Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene. Također, za žene koji su oboljele ili se liječe od raka dojke u Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike rekonstrukcije dojke nakon odstranjivanja raka.

Akcija Dan dojki & BRA DAY (Breast Reconstruction Awareness Day) posvećena je edukaciji i informiranju kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima prevencije, ranog otkrivanja i kirurške rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka, jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju su svojim dolaskom podržali mnogi iz struke; izv. prof. dr. sc. Vili Beroš (Ministar zdravstva), izv. prof. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdavstvo),  dr.sc. Luka Koralet (zamjenik gradonačelnika), mr. sc. Lora Vidović (pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), dr. Andrea Šupe Parun (nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke),  prim. Tatjana Nemeth Blažić (dopredsjenica Hrvatske lige protiv raka), prof. dr. sc. Damir Eljuga (predsjednik Hrvatske lige protiv raka),  doc. dr. sc. Domagoj Eljuga (stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka), doc. dr. sc. Mislav Herman, dr. med. Božo Gorjanc  te mnogi drugi liječnici i drugi stručnjaci, kao i mnogobrojni građani te mnogi glazbeni umjetnici i poznate osobe:  Ante Gelo, Judita Franković, Iva Ajduković, Miro Ungar, Ivan Vukušić, Goran Grgić te svi ostali koji su svojim dolaskom podržali ovu važnu međunarodnu akciju.

Akciju Dan dojki & BRA DAY već tradicionalno osmu godinu organizira Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s brojnim partnerima. Pokrovitelji akcije su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik Grada Zagreba. Podupiratelji akcije su; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu - Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ( HDPREK), Akademija za plastičnu kirurgiju te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

Donatori akcije koji su osigurali prigodne i promotivne proizvode su Affidea, Jana, Podravka i Oktan. Program akcije vodila je mag. farmacije Anita Galić, idejna začetnica i voditeljica Health Hub-a.

U postupku planiranja liječenja i nakon liječenja raka dojke važno je razmišljati i o mogućnostima kirurške rekonstrukcije dojke koja ima kako estetsku tako i važnost u očuvanju integriteta ženskog tijela i doprinosi očuvanju mentalnog i socijalnog zdravlja. U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe odnosno nema rizik za  povrat bolesti niti je prepreka u  dijagnostici eventualnog kasnijeg ponovnog javljanja bolesti.

Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili onima kojima je dojka već uklonjena, da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se na žalost tek suočiti s dijagnozom raka dojke”, izjavio je pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a u Hrvatskoj je u 2020. godini zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2022. godini 647 žena (stopa 32,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva i prevalencije rizičnih čimbenika možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Posljednjih 20-ak godina incidencija raka dojke u RH je u porastu s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u RH uveden nacionalni program probira na rak dojke. Porast incidencije raka dojke je očekivan jer su probirom otkriveni karcinomi koji bi inače bili otkriveni kasnije. Trend mortaliteta u istom razdoblju je u slabom porastu do 2016. godine od kada vidimo pad mortaliteta raka dojke u RH i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena. Dobra je vijest da u posljednjih šest godina u Hrvatskoj bilježimo pad smrtnosti za 25 % od raka dojka, što je dijelom rezultat nacionalnog programa, a dijelom sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope incidencije su u skupini žena između 65 i 69 godina, a čak preko 80% novooobljelih je starije od 50  godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi. Odaziv u nacionalni program je oko 60 %, dok dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa u sklopu sistematskih pregleda i pregleda u privatnom sektoru. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa učinjeno je gotovo 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno je više od 9000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 % bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

U sklopu akcije posjetiocima se nudila humanitarna prodaja sadnice vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – što je bila  simbolična poruka i za ovu akciju, podrška i poticaj ženama da ne zanemare brigu za svoje zdravlje i preventivne preglede, a ako obole da budu snažne i hrabre i ustraju u liječenju, rehabilitaciji i povratku svim aktivnostima. Zahvaljujemo svima koji su se pridružili i podržali Hrvatsku ligu protiv raka i njene partnere i ovu međunarodnu akciju te najvažnije pružili podršku svim oboljelima.

Dan dojki i BRA DAY uvod je u mjesec listopad - mjesec ružičaste vrpce.

Foto: Mirko Janković

Primjedbe

Priče koje volite čitati...