Program Etnografskog muzeja za Noć muzeja 2023.

Foto: Press

18:00h SVEČANO OTVORENJE NOĆI MUZEJA 2023.

17:45h Tragom životinja. Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura (djeca i obitelji)

Krenimo na putovanje svijetom u kojem ćemo otkriti gdje se sve kriju životinje u našim vitrinama. U ovoj zabavnoj obiteljskoj potrazi vidjet ćemo mnoge neobične predmete i istražiti zanimljive priče koje oni kriju.

 18:15h O pobjedničkim vrtovima i urbanom vrtlarenju – tematsko vodstvo autorica izložbe „Lica gladi“ kroz izložbu.

Što su to pobjednički vrtovi koji su ‘niknuli’ za vrijeme Prvog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima?  Poslušajte odgovore na ta i još brojna pitanja o vrtlarenju u gradovima nekada i danas od strane autorica izložbe „Lica gladi“ Tanje Kocković Zaborski i Melanije Belaj.

19:00h Kamišibaj priča i radionica ''Mačka koja je mnogo jela'' (Luko Paljetak)

Da je zdrava i uravnotežena prehrana bitna, to već znamo. A kakve veze s time ima jedna mačka, saznat ćemo u kamišibaj priči koju će nam izvesti Udruga Kozlići. Dobrodošli su svi ljubitelji priča bez obzira na svoje godine. Nakon priče, slijedi nam radionica u kojoj ćemo izraziti svoju kreativnu stranu.

 19:30h Obredni, magijski i religijski aspekti pokrivanja glave

Autorice izložbe „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“ Aida Brenko i Mareta Kurtin održat će vodstvo kroz izložbu tematizirajući obredne, magijske i religijske aspekte pokrivanja glave. U izložbi se bavimo pokrivalima za glavu s područja Hrvatske, Europe i svijeta ne samo u prošlosti nego i danas. Zašto su mladenke poslije prve bračne noći stavljale na glavu „peču prvojutanicu“? Zašto se djeci ušivao češnjak na kapu? Kako je nastao lik ludog klobučara? Koja je veza pokrivanja glave i religija? Zainteresirani će moći razgovarati s autoricama i o drugim temama vezanim uz izložbu.

20:00h Koncert Ženskog vokalnog ansambla Čipkice

Čipkice su ženski vokalni etno ansambl osnovan 2008. godine od strane renomirane etno glazbenice Lidije Dokuzović. Uz hrvatsku tradicijsku glazbu, njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele.

21:00h O pobjedničkim vrtovima i urbanom vrtlarenju – tematsko vodstvo autorica izložbe „Lica gladi“ kroz izložbu.

Što su to pobjednički vrtovi koji su ‘niknuli’ za vrijeme Prvog svjetskog rata u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD-u, ali i kod nas? Na koji način danas uzgajamo hranu u gradovima?  Poslušajte odgovore na ta i još brojna pitanja o vrtlarenju u gradovima nekada i danas od strane autorica izložbe „Lica gladi“ Tanje Kocković Zaborski i Melanije Belaj.

21:30h Koncert Ansambla Harmonija disonance i razgovor s članicama Ansambla nakon koncerta  - u suradnji s Međunarodnom smotrom folklora.

Harmonija disonance započela je s djelovanjem 2016. godine kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2019. godine se kao samostalni vokalni ansambl, koji surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom. Svojim djelovajem jasno ukazuju na bitnost tradicijske glazbe, pogotovo za one koji nisu njeni direktni sudionici.

Kao važni trenuci djelovanja ansambla izdvajaju se: koncert održan u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom (2017.), samostalni koncert Pjevati ću, ne ću stat u mûku u Crkvi svetog Donata u Zadru (2019.), objavljen album Harmony of Dissonance – Traces of Croatian Traditional Singing (2019.) HRT-ov glazbeno-dokumentarni film o ansamblu Harmonija disonance (2020.) te zajednički koncert s KUD-ovima iz različitih mjesta diljem Banije održan u sklopu Međunarodne smotre folklora Zagreb u Petrinji Pjesme moje u škatuli stoje (2022.). Prvi samostalni singl Zima objavljuju 2021., a potpisuju ga Bartol Stopić, Anja Papa i Luka Vidović.

18 – 24h Slobodno razgledavanje izložbi:

Izložba „Lica gladi“

Izložba „Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave“

Gostujuća izložba „Jedan okrug, jedan proizvod“

Stalni postavi narodnih nošnji Hrvatske i izvaneuropskih kultura

Primjedbe

Priče koje volite čitati...